Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | LTH profilområde: Vatten

19 June 2025

Universitetet återvänder till Almedalsveckan med ett brett program för att stärka det offentliga samtalet om högre utbildning och forskning. Sedan universitetets första medverkan 2009 har engagemanget vuxit, och i år deltar ett 50-tal medarbetare. Programmet bjuder på samtal om allt från beredskap och AI till framtidens mat.

26 November 2024

Med en fusion av konst och arkitektur tog organiska former, videoinstallationer och grafiska strukturer plats på Skissernas museum. I utställningen utforskade Institutionen för Arkitektur och byggd miljö – som början på ett bredare samtal – vilken roll konstnärlig forskning spelar i arkitekturen, och hur byggnadskonsten speglar vår samtid.

8 November 2024

Lunds universitet och FN:s universitet för vatten, miljö och hälsa etablerar en gemensam hubb med fokus på vatten. Satsningen ska stärka Lunds universitets koppling till FN, men också erbjuda ett unikt FN-spår för studenter.

17 June 2024

LTH medverkar under årets Almedalsvecka med seminarier som belyser olika former av beredskap. Seminarierna äger rum den 26 juni.

3 May 2024

Idag hämtas vårt dricksvatten från grundvatten, sjöar och vattendrag. Men torra somrar riskerar källorna att sina med risk för uteblivna skördar och hämmad ekonomisk utveckling. En ny avhandling visar att ett relativt billigt sätt att rena avloppsvatten skulle kunna lindra problemen. – Jag blev förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet [...]

27 March 2024

Nyindustrialisering, kustperspektiv, cirkulärt byggande och koldioxidinfångning. Ämnena som LTH tar upp under Hållbarhetsveckan 8–13 april handlar om lösningar på klimatkrisen och hur jordens resurser ska användas mer varsamt. Programmet vänder sig till alla som vill vara med i diskussionerna om framtidens hållbara strategier.

19 February 2024

Léa Lévy, forskare i teknisk geologi, får 5,1 miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse för att undersöka hur mycket hopp man kan sätta till koldioxidinfångning direkt från luften som sedan lagras i bergarten basalt.

21 December 2023

De vill inte kalla sig för storm­jägare, men det är ändå stormen och dess efterdyningar som driver Björn Almström och Caroline Hallin i deras arbete. De forskar om kusten och utvecklar metoder som kan ge information om hur framtida stormar kan komma att påverka havsnära samhällen.

16 November 2023

Nu startar ett nytt centrum för ”strategiska metaller” – kritiska råvaror, metall och mineral som ingår i nyckelteknologier som är viktiga för grön omställning. Centrumet, som finansieras med 60 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF), ska se över möjligheterna att säkra tillgången till viktiga metaller och mineral. Lunds [...]

25 October 2023

Nordsjöregionens vatten påverkas av klimatförändringar, men också av människans användning av vattnet och marken runt omkring. För att i framtiden ha fortsatt tillgång till rent vatten – som räcker till – behöver åtgärder vidtas omgående. Det framgår av EU-projektet Blue transition, där Lunds universitet ingår och bidrar till strategier för [...]