Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen – på LTH samlas världen!

LTH är en plats för drömmar och upptäckter, och det är en styrka för vårt lärosäte att ni som kommit hit har olika bakgrund, skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

– Publicerad den 29 August 2023

Studenter skymtar bakom lavendel.
LTH:s campus i Lund, Helsingborg och Ljungbyhed sjuder av liv, terminen är igång. Jag hoppas att du ska känna att du hamnat på rätt plats, skriver LTH:s rektor Annika Olsson. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

Upprop på LTH – det är glada dagar när vi välkomnar nya studenter. Tack alla ni som valt LTH och som kommit till Lund från när och fjärran för att ge er själv en utbildning! Tack för att ni tar världen till oss och för att ni vill dela med er av era olika erfarenheter och kunskap. Vi står beredda att ge er nya erfarenheter och en utbildning som behövs i vårt samhälle.

Det är något visst med höst och studier som drar i gång. Vi som har varit med om det förr kan känna igen något i förväntningarna, spänningen, när Campus myllrar av studenter och lärare möter nya studenter från våra utbildningar.

Ja, nu är du här, du nya student! Jag vill passa på att välkomna dig till LTH, en fantastisk plats för drömmar och upptäckter, där vi tillsammans utforskar och skapar till nytta för världen. Och du är inte ensam – många vill läsa på LTH, vi har ett bra söktryck och våra program fylls av duktiga studenter från när och fjärran.

Som rektor vill jag understryka vad jag också förmedlat när jag välkomnat nyantagna studenter:

Jag gläds verkligen åt att olika människor med olika bakgrunder samlas på LTH. Det är en stor tillgång när vi bygger kunskap tillsammans, försöker lösa problem och samhällsutmaningar inom teknik, design och arkitektur. Jag vill uppmana alla studenter att vara nyfikna på varandras olikheter och kompetenser, och jag vill betona att utveckling och innovation ofta sker just där vi utmanar oss själva att möta olika kompetenser, erfarenheter och discipliner, och över dessa gränser utforskar nya områden.

För dig som är ny student – tänk på att det tar tid ibland att lära känna nya vänner. Här gör Teknologkåren (TLTH) ett viktigt jobb för att skapa många nya kontaktytor. Jag hoppas att du ska känna att du hamnat på rätt plats. Och glöm inte att vi på LTH alltid behandlar varandra med respekt! Oavsett bakgrund, erfarenhet och kompetens.

Nu är du i ett lärande sammanhang som naturligtvis kräver en hel del hårt och planlagt arbete för att du ska klara din utbildning – en utbildning som ger en möjlighet som framtidens samhällsbyggare.

Önskar dig en härlig termin!

 

Annika Olsson,

Rektor LTH