Hoppa till huvudinnehåll

Studentlivet på LTH

LTH:s Campus är en värld i sig själv. Det ligger i den norra delen av Lund, bara några cykeltramp från centrum, och sjuder av liv med sina 9 600 studenter och 800 forskarstuderande. Det ligger också nära två stora studentbostadsområden – Sparta och Delphi där många teknologer bor. Flera av studentnationerna ligger också precis vid campus med sina bostadshus och nöjeslokaler.

LTH:s campus

På området finns det flera kaféer och restauranger och Teknologkåren och dess elva sektioner har alltid något på gång i sina olika lokaler – allt (ja, verkligen ALLT du kan tänka dig) från studiebevakning och arbetsmarknadsmässor till filmaftnar och sångarstrider.

Trots all avancerad forskningsintensiv verksamhet och alla studenter som ryms på LTH så har Campus stora grönytor och även en liten sjö, med det talande namnet sjön Sjön, på området. Det finns gott om gräsmattor att ha picknick och plugga på. Eller bara att lapa sol på mellan föresläsningarna. 

Rundtur LTH:s campus

Kårhuset

Campus mittpunkt är Kårhuset. Här har Teknologkåren sina lokaler och mycket av sina aktiviteter. I Kårhuset kan du fika och äta lunch, gå på bal, underhålla i teknologernas eget spex, spela innebandy, bada bastu eller delta i diskussioner med lärare och rektor. Här möts nämligen lärare och studenter regelbundet för att diskutera utformningen av LTHs utbildningar.

Studiecentrum

Strax intill Kårhuset ligger Studiecentrum med bibliotek, kafé och studieplatser. Här sitter många och pluggar i tentaperioderna. Till informationsdisken kan du vända dig med alla typer av frågor om LTH. Här kan du hämta studieintyg, anmälningsblanketter och olika sorters kataloger och broschyrer. Studiecentrum är öppet fram till kl 20.00 på vardagar.

Studiecentrums webbplats

Teknologkåren

Hjärtat i studentlivet på LTH är Teknologkåren. Kåren blir din mötesplats och mittpunkt under tiden vid LTH. Teknologkåren är Lunds största studentkår med 7 500 medlemmar och verksamheter inom många områden.

Bland annat bevakar de studenternas intressen, till exempel beträffande kvaliteten på utbildningarna. De ser också till att du är informerad om vad som händer vid högskolan och hjälper dig om du har bekymmer med till exempel CSN.

Men kåren är inte bara praktisk. De arrangerar gourmetmiddagar och sångartävlingar, driver föreningar för såväl spel-, dyk- och klättringsintresserade, ser till att det spexas så mycket som möjligt och har hand om nollningen av nya studenter. Genom kåren har du chansen att prova på alltifrån att stå på scen och underhålla till att jobba med studentradio – utan några som helst förkunskaper. Den chansen tycker vi att du ska ta.

Teknologkårens webbplats

Sektionerna

Lund har ett vitalt och sprudlande studentliv. Det vet de flesta. Men alla känner inte till det unika studentliv som bara kan upplevas på LTHs campus.

På LTH kretsar mycket av studentlivet kring sektionerna. Det finns elva sektioner av Teknologkåren och de gör allt från att driva kaféer, låna ut bil, ge ut tidningar, utbildningsbevakning, ordna arbetsmarknadsdagar, baler, filmaftnar, karaokekvällar, biljardturneringar och det mesta annat som du kan föreställa dig.

Sektionerna har ofta egna lokaler där studenterna kan plugga, värma sin lunch, surfa, spela flipper eller bara umgås. Sektionernas viktigaste funktion vid sidan om studiebevakningen är att skapa gemenskap. Att vara ett andra hem.

Ansvar för nollningen

Det är också sektionerna som ansvar för nollningen under introduktionen. Nollningen är till för att man snabbt och lätt under underhållande former ska lära känna sina kursare, äldre teknologer och LTH. Nollningen kan se lite olika ut från sektion till sektion – varje sektion har sina egna traditioner. Men i stora drag är nollningen likartad. På LTH är nollningen en tradition med 40 år på nacken.

Sektionernas webbplatser

Sektionerna räknas alltid upp i kronologisk ordning:
F-sektionen - Sektionen för teknisk fysik, teknisk matematik och nanoteknik.
E-sektionen - Sektionen för elektroteknik och medicin och teknik.
M-sektionen - Sektionen för maskinteknik.
V-sektionen - Sektionen för brandingenjör, lantmäteri, riskhantering
och väg- och vattenbyggnadsteknik.
A-sektionen - Sektionen för arkitektur och industridesign.
K-sektionen - Sektionen för kemiteknik och bioteknik.
D-sektionen - Sektionen för datateknik och informations- och kommunikationsteknik.
Dokt-sektionen - Sektionen för doktorander, forskarutbildning.
Ing-sektionen - Sektionen för högskoleingenjörsutbildningar och tekniskt basår. Helsingborg.
W-sektionen - Sektionen för Ekosystemteknik
I-sektionen - Sektionen för Industriell ekonomi.

Nollning

Det som alla nya teknologer på LTH ställs inför först är den mytomspunna nollningen. Terminen börjar med upprop för nya studenter (nollor) vid LTH och därefter vidtar nollningen – några intensiva veckor av blandade aktiviteter för att skapa gemenskap bland nollorna och för att lära känna de äldre studenterna på Teknis.

Aktiviteter under nollningen

Nollorna delas in i phaddergrupper där de kommer att lära sig allt som finns att lära om studentstaden Lund och studierna vid LTH. Men framför allt kommer nollorna att ha skoj, det blir disco under bar himmel, rundvandring i Lund, spex-föreställning, sångboksinsjungning, brännboll, regatta i sjön Sjön och kanske framförallt: nolleuppdrag. Ett väl genomfört nolleuppdrag är en förutsättning för att på Nollegasquen tillåtas att ta på den stiliga teknologmössan, och därmed också få titulera sig Teknolog.

Nollningen kan se lite olika ut från sektion till sektion – varje sektion har sina egna traditioner. Men i stora drag är nollningen likartad. På LTH är nollningen en tradition med 40 år på nacken.

Nollningen avslutas med en ståtlig regatta i sjön Sjön några veckor in på terminen.

Introduktion till studierna

LTH anordnar akademisk mottagning där programledningen, lärarna och studievägledningen lotsar in de nya studenterna i studierna och LTH. Introduktionen är obligatorisk och pågår den första veckan, medan nollningen är frivillig och pågår, mer eller mindre intensivt, i några veckor.

 

Campus Helsingborg

LTH finns inte bara i Lund. Om du väljer någon av våra högkoleingenjörsutbildningar är dessa förlagda till Helsingborg. Väljer du att läsa i Helsingborg får du en havsnära studiemiljö och ett gemytligt stadsliv – allt beläget så nära Danmark du kan komma i Sverige.

Campus Helsingborg är en modern del av snart 350-åriga Lunds universitet –det bildades år 2000, men universitet har haft utbildning i Helsingborg sedan 1989. På Campus Helsingborg delar 4 200 studenter och 200 medarbetare vardagen med varandra under samma tak.

På Ingenjörshögskolan integreras dina studier med näringslivet. Samverkan med företag är en av grundförutsättning för att vi ska kunna erbjuda dig en konkurrenskraftig utbildning som uppfyller kraven på arbetsmarknaden idag och i framtiden.

LTH Ingenjörsskolans webbplats

Campus Helsingborgs webbplats

Frågor om studier?

Studie- och karriärvägledarna vid LTH är ditt bollplank och stöd. Vi hjälper både dig som redan är student och dig som funderar på att börja läsa vid LTH.

Livet som student

På Lunds universitets sida hittar du mer information för nya studenter, till exempel om nationer, Akademiska föreningen och om stipendier.

Sidansvarig: servicedesk@lu.se | 2021-02-05