Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

15 July 2022

Yulia Vakulenko växte upp i en liten rysk stad norr om polcirkeln, idag jobbar hon vid Lunds universitet. När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari vändes hennes värld upp och ner.

11 July 2022

Hur samverkar vi i Sverige kring en nationell strategi för halvledare? Svaret kan vara närmare än vi tror. Efter en paneldiskussion i Almedalen tar Lund nu första steget mot att etablera ett nationellt kompetenscentrum för halvledare.

8 July 2022

Många bilar som rullar på våra vägar är eldrivna – och de blir fler. Att driva bilen på el är en viktig pusselbit i omställningen till ett fossilfritt samhälle, men den ställer höga krav på batteriteknik och smarta laddlösningar. En väg framåt kan vara elvägen, menar LTH-forskaren Mats Alaküla.

6 July 2022

Morgondagens ingenjörer och företagens framtida medarbetare – vad ska de kunna? Med utsikt över Helsingborg och Sundet under pågående H22-utställning hölls en kick-off där ett tjugotal företag gav svar på vad de behöver för kompetens, och hur samarbete och samverkan kan ske på bästa sätt för just dem.

5 July 2022

I samband med LTH:s examensceremoni delar Sparbanksstiftelsen Färs och Frostasdelar ut två examenspris á 25 000 kr för särskilt framstående examensarbeten inom området hållbar utveckling. Ett av de två examensprisen tilldelades Livia Westerhout, masterprogrammet i livsmedelsteknik och nutrition, för hennes examensarbete: Developing a clean label, protein-rich, plant-based yoghurt alternative based on cereals and pseudocereals

27 June 2022

Att inte kunna skönja botten vid ett dopp i en av våra svenska sjöar är inget ovanligt. Sjövatten som färgas brunt av organiskt material kan vara ett problem för badande turister, men ställer främst till det för ekosystemet och dricksvattnet. Med fokus på sjön Bolmen samlas nu forskare, myndigheter och lokala aktörer i ett forskningsprojekt för att tillsammans hitta metoder som kan lösa vattenutmaningen.

6 June 2022

Nu lanserar LTH profilområden för sin samlade spetskompetens inom forskningen. Dessa tvärvetenskapliga områden ska bidra till ökad samverkan med näringslivet och samhället. Kraftsamlingen görs kring sju teman: aerosoler, AI och digitalisering, avancerade ljuskällor, cirkulär byggindustri, energiomställning, nanovetenskap och teknik för hälsa.

6 June 2022

Många erfarenheter och kompetenser rikare lämnar nu årets examinander LTH – för nya äventyr i en värld och ett arbetsliv där de behövs. Fortsätt era kunskapsresor med att utforska och skapa, med goda och grundläggande värderingar i behåll, skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

6 June 2022

Bättre tillgänglighet handlar ofta om förbättrad ­teknik. Men tekniken måste gå hand i hand med inkluderande ­pedagogik och lagkrav får inte utgöra broms­klossar. Det menar Håkan Eftring som forskar på olika sätt att göra kunskap mer tillgänglig.

2 June 2022

Fredagen den 3 juni promoverar LTH 52 doktorer efter avlagda prov, tre hedersdoktorer och två jubeldoktorer under en festlig, och mycket gammal, ceremoni i Lunds domkyrka. Ceremonin direktsänds från klockan 12:00.