Nyheter

Ny typ av solceller testas i rymden
Fysikforskare vid LTH lyckades nyligen bygga små solslukande antenner – nanotrådar – med tre olika material som bättre matchar solspektrat jämfört med dagens kiselsolceller. Eftersom nanotrådarna är lätta och kräver lite material per ytenhet ska de nu testinstalleras på satelliter, vilka drivs av solceller och där verkningsgrad i kombination med [...]

Jan Olhager utses till Fellow av Decision Sciences Institute
Professor Jan Olhager, Inst. för maskinvetenskaper, har utnämnts till Fellow i Decision Sciences Institute (DSI), i samband med DSI:s årskonferens 19–21 november 2022 i Houston, Texas, USA.

Forskning om molekylers rörelser får stort anslag – kan bana väg för bättre läkemedel
Hur går det till när ett protein från virus binder till en läkemedelsmolekyl? Och hur länge är de två bundna till varandra? Bindningsförloppet mellan protein och läkemedel tros vara en viktig ledtråd i utvecklingen av framtidens mediciner – ett förlopp som ska kartläggas i ett nytt forskningsprojekt som tilldelas 95 miljoner kronor av Europeiska [...]

"Förstå flimmer" – ny rapport om flimmer från LED-belysning
Lampans LED-teknik framhålls ofta för sina fördelar – att den är energisnål, att den håller länge och att tekniken går att styra på olika sätt. Men att LED-lampan kan ge upphov till flimmer – det nämns inte lika ofta. En av anledningarna är att det fortfarande saknas kunskap om varför flimmer uppstår och hur hälsan påverkas. Det vill ljusforskarna [...]

Annika Olsson och Kimberly Dick Thelander invalda i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien
LTH:s rektor Annika Olsson och professor Kimberly Dick Thelander har tillsammans med andra framstående forskare och experter vid företag och offentlig sektor valts in som nya ledamöter i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.

Tjugo år med Designcentrum
Ett möte i en kökssoffa med mycket kaffe och snus – och en donation på 250 miljoner kronor. Så kan sammankomsten summeras när Ingvar Kamprad träffade LTH:s rektor 1998 för att prata om framtiden för universitetets utbildning inom industridesign.

Nu föreslås en nationell agenda för halvledare
För att stärka svensk konkurrenskraft tar Lunds universitet initiativ till en nationell kraftsamling för att mobilisera kompetens inom halvledarområdet – och ett förslag till strategi för halvledarteknologi i Sverige presenteras under ett diskussionsmöte som Lunds universitet står värd för.

LTH utser tre nya hedersdoktorer
Styrelsen för LTH har beslutat att utse tre nya hedersdoktorer: professor Ulla Vogel, professor Ikhlaq Sidhu och entreprenören och företagsledaren Yasemin Arhan Modéer.

240 examinander på LTH:s examenshögtid
Fredagen den 9 december är det dags för 240 examinander att ta emot diplom ur rektors hand på LTH:s högtidliga examenshögtid i universitetshuset aula. Under högtiden, som direktsänds på webben, kommer också LTH:s jubileumsstipendium att delas ut.

Så kan användningen av biobaserad plast i livsmedelsförpackningar öka
Lägre pris, större tillgång och bättre funktionalitet. Detta är de viktigaste faktorerna för att öka användningen av biobaserad plast i livsmedelsförpackningar enligt industrin. En ny studie från Lunds universitet sammanfattar 17 svenska företags tankar kring att byta ut den fossilbaserade plasten.