Nyheter

LTH-beslut om större etablering i Science Village
Nu är det klart: LTH förlägger delar av sin verksamhet till Science Village på Brunnshög i Lund. Det beslutades LTH:s styrelse under fredagens möte. Men det tar flera år innan man är på plats.

Antikroppar – superläkemedel på frammarsch
Antikroppar handlar inte bara om att spåra immunitet mot covid-19 och andra smittor, utan används också alltmer för att bota sjukdomar. Forskare i immunteknologi bygger konstgjorda antikroppar med nya, läkande egenskaper.

Makerspace öppnat på LTH:s campus
Även om nyöppnade X-Lab finns på LTH är studenter från övriga delar av Lunds universitet också välkomna. För framtiden finns planer på att bygga ett ännu större utrymme där studenter och anställda kan mötas i nya konstellationer och exempelvis påbörja innovationsresor.

Elektronens spinn-dynamik studerad på sin naturliga tidsskala
Med hjälp av extremt korta ljuspulser och koincidens-teknik har forskare från flera svenska universitet lyckats följa det dynamiska förloppet när elektronens spinn - dess rotation kring sin egen axel - styr hur en atom absorberar ljus.

Elektronens spinn-dynamik studerad på sin naturliga tidsskala
Med hjälp av extremt korta ljuspulser och koincidens-teknik har forskare från flera svenska universitet lyckats följa det dynamiska förloppet när elektronens spinn - dess rotation kring sin egen axel - styr hur en atom absorberar ljus.

En viktig samhällsaktör – som ska locka världens främsta
Annika Olsson och Heiner Linke blir LTH:s nästa rektor och prorektor. Efter att val hållits och beslut fattats berättar de om vilka frågor de vill driva efter årsskiftet. Att skapa starka forsknings- och utbildningsmiljöer, bygga strategiska relationer med näringslivet och utveckling av LTH:s campusområden hör till det som kommer att stå i fokus.

Exjobb sticker hål på vanligt argument mot vindkraft
Det brukar sägas att det bara är kärnkraft och vattenkraft som kan hålla elnätet stabilt på 50 Hz. Något som är nödvändigt så att det inte brakar ihop med strömavbrott som följd. Men också vindkraften kan klara uppgiften, enligt ett nytt exjobb i reglerteknik.

Smittämnen klarar sig bättre än väntat i luften
Bakterier och virus som sprids via luften är svåra att skydda sig mot och det är svårt att veta när de finns i luften omkring oss. Ny forskning från LTH visar att smittämnen som man inte tidigare trott klarar sig i luften faktiskt gör det. Ett exempel är norovirus som ger upphov till vinterkräksjuka. Nu fortsätter forskningen för att närmare undersöka om coronavirus kan smitta via luften.

Annika Olsson blir ny rektor för LTH
Lunds universitets rektor har idag fattat beslut om att Annika Olsson efter årsskiftet blir LTH:s rektor och att Heiner Linke samtidigt blir fakultetens prorektor. Beslut är fattat av Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz.

25 miljoner till konsten att se och styra elektroner
Tack vare en mångmiljonsatsning från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse kan ett nytt forskningsprojekt i atomfysik LTH snart dra igång.