Hoppa till huvudinnehåll

Hantering av kopplade förkunskapskrav

Hanteringen av kopplade förkunskapskrav är sannolikt den största förändringen som införts i Proplan jämfört med LubasPP.

Anledningen är att den gamla hanteringen (där man enbart kunde ange en eller flera grupper i en nivå med och/AND-villkor mellan grupperna och med eller/OR-villkor inom grupperna), och detta var för begränsande i många fall till hur man vill ha förkunskaperna. I vissa fall kunde man komma runt detta genom komplicerade omskrivningar (som var logiskt helt korrekta, men som ledde till svårlästa kursplaner för studenterna).

I Proplan har därför en ny hantering införts, där man helt fritt kan skriva förkunskapskrav med hur många grupperingar som man vill, och man kan fritt kombinera AND- och OR-villkor och lägga in parenterser i önskad omfattning. (Enbart AND och OR är tilllåtna, men inte NOT.)

Med tanke på att människor ska läsa resutlatet och inte enbart servern som maskinellt kontrollerar kraven, så ombeds alla att vara generös i användandet av parenteser.

Systemet har en inbyggd validator, som ser till att det blir logiskt rätt på allt man skriver in, och även att kurskoderna man anger är korrekta.

Det finns både en texteditor och en grafisk editor där man kan lägga till kurser och grupperingar genom klick. Oavsett i vilken av dessa man editerar så ser man resutlatet i den andra, så man kan t.ex. (vilket är det rekommenderade sättet) editera för hand i textrutan, och se resutlatet i den grafiska representationen.

Det har gjorts övervägande huruvida det är för komplicerat att övergå till den mer "råa" hanteringen med textkommandon och logik. Men bedömningen är att det finns kompetens på LTH som kan hantera detta utan problem, och är det någon medarebetare som inte förstår hur det fungerar, så kan de få hjälp av en kollega.

Skärmdumpar från olika system

Här visas hur kursen EDAP30 ser ut, både i kursplanen, i LubasPP och i Proplan. Man kan alltså följa hur de olika fälten "faller ut" i kursplanen, och hur de kopplade förkunskapskraven är transformerade från LubasPP till Proplan, naturligtvis med bibehållen betydelse.

Kursplanen

kursplan EDAP30

LubasPP

LubasPP EDAP30

Proplan

Proplan EDAP30

Sidansvarig: kursval@lth.lu.se | 2023-08-21