Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | Till nytta för industrin

13 December 2021

– När jag var liten sa jag tetra om alla juicedrycker, säger Roxanne Mae Targa när hon berättar om sin första upplevelse av Tetra Pak. Nu vet hon mer. Efter avslutat examensarbete är hon anställd på företaget. Som student på Tetra Pak kände hon sig snabbt som en i gänget – en erfarenhet som hon delar med sina kurskamrater Nawapan Boonchum och Elif [...]

10 December 2021

Christina Isaxon har alltid varit intresserad av hur små partiklar i luften påverkar vår hälsa. I takt med att samhällets användning av nanomaterial ökar, ställs forskningsfrågor om säkerhet på sin spets. ”Vi behöver veta mer om under vilka förhållanden som nanopartiklar kan påverka oss och hur vi kan hantera materialet säkert.”

7 October 2021

Att använda substanser från citrusfruktskal i bioplast är ett exempel på hur vi kan inspireras av naturens egna skyddssystem – och för framtiden behövs mer forskning kring hur livsmedels livslängd kan förlängas. Det menar Katrin Molina-Besch, förpackningsforskare vid LTH.

6 September 2021

Från kraftvärmeverken får vi fjärrvärme och elektricitet. Framöver kan de få en tredje uppgift: att producera bioolja som kan bli biodrivmedel eller ersätta fossil olja inom kemikalieindustrin. Enligt en ny studie har Sveriges kraftvärmeverk potential att tillsammans producera bioolja motsvarande över 20 procent av dagens energibehov i [...]

27 April 2021

LTH-doktoranden Valentin Vogl har tagit initiativ till en kunskapsbank som på sikt kan locka industrijättar att satsa på koldioxidfri stålproduktion. FN:s ledarskapsgrupp för klimatomställning inom tung industri – LeadIT – offentliggör idag databasen, som ytterst ska bidra till kunskap som gör det möjligt att nå Parisavtalets mål om nollutsläpp [...]

23 March 2021

En dag i veckan arbetar Kristofer Kiste från konsultfirman WSP Sverige vid LTH för att koppla samman forskning inom teknisk vattenresurslära med behoven hos den kommunala vatten- och avloppsverksamheten. Han är en av deltagarna i Affilierad kompetens, ett projekt som ska öka kunskapsutbytet mellan näringsliv och lärosäten.

10 February 2021

Kan en pandemi visa sig vara början till slutet på globaliseringen? I en tid med klimatkris och ökande handelshinder förstärker coronapandemin trender som att företag tar ”hem” sin tillverkning eller sprider risker genom att producera samtidigt i flera olika regioner. Det säger Jan Olhager, professor i strategisk produktionslogistik vid LTH, i en [...]

18 January 2021

KRÖNIKA. Dessvärre tycks fokus på kortsiktig vårdoptimering ha hämmat den samverkan som länge drivit medicintekniska innovationer i Sverige. Här finns en potential att ta bättre vara på och LTH kan bidra till innovativa lösningar, produkter och tjänster. Det skriver professor Hanna Isaksson i senaste numret av LTH-nytt.

15 June 2020

En nyligen prisad teknik kommer göra framtida tunnelbyggen en smula smidigare. Nils Rydén, forskare i teknisk geologi vid LTH, har utvecklat en metod som gör att man slipper testborra för att kolla om tunneln är stabil och tät.

9 June 2020

Hur ska framtidens hållbara plast produceras? Forskningsprogrammet Steps vision är ett samhälle där plast produceras, används och återvinns på ett hållbart sätt. Hör forskare och industriföreträdare om fyra framsteg i utvecklandet av framtidens plast.