Nyheter | Till nytta för digitaliseringen

En dammsugare som följer din minsta vink
Dammsugare som styr sig själva som en robot finns på marknaden men möts av viss skepsis. En orsak till det är att folk som inte använder sådana robotar är rädda att de ska ställa till problem i hemmet.Med anledning av det har Dmitrij Juzovitski, student i industridesign vid Lunds Tekniska Högskola skapat en prototyp till en dammsugare som kan [...]

Lyhörd låda ska ge färre strömavbrott
Nätbolaget Eon Elnät testar en ny mätutrustning som kan upptäcka strömavbrott - långt innan de inträffat. Förhoppningen är att den ska göra elavbrott till en sällsynt företeelse i framtiden. Tekniken har utvecklats av studenter och forskare vid LTH.– Den här mätutrustningen kan fånga upp oerhört korta elektriska störningar i kabelnätet, långt innan [...]

Drömmar, upptäckter – och digitalisering
Möjligheter, risker, etiska övervägningar. Det är spännande att befinna sig på LTH och vara med när vi tillsammans arbetar för digitalisering som är till nytta för oss människor! Det skriver LTH:s rektor Viktor Öwall i sin blogg.

Om bilar kunde tala
Säkrare trafik, färre bilköer och minskade utsläpp. Det är målet när nästa generations självkörande bilar börjar samarbeta.
LTH:s tidiga AI:resa
Det blev inga produkter, men idéer genererades. "Vi var lite tidigt ute, men tankarna är relevanta idag när man vill ha obemannade fabriker." Det säger Karl Johan Åström, seniorprofessor i reglerteknik vid LTH. Här får du veta mer om LTH:s AI-forskning – om hur allt började inom reglerteknik, matematik och datavetenskap.

Digitalt fingeravtryck hotar din integritet
Dina mobilappar bildar ett unikt digitalt fingeravtryck. Det kan köpas av vem som helst. Annonsörerna gnuggar händerna. Och i värsta fall även utpressare och bedragare.

LTH nordiska studentmästare i programmering
"Det var mycket adrenalinpåslag innan vi kom igång. Men så fick vi känslan. Och när vi rott iland det svåraste problemet gjorde vi en high-five så det ekade i lokalen." Det säger Lars Åström, teknisk matematik. En av segrarna i Nordiska Studentmästerskapen i programmering. De övriga deltagarna i laget var Björn Magnusson och Jonatan Nilsson, båda [...]

IT-säkerhet: Tre råd till industrin
Idag råder bristande kunskap om IT-säkerhet inom industrin och en rad samhällssektorer, menar Martin Hell, universitetslektor vid Elektro- och informationsteknik vid LTH. Här ger han en kort IT-skola – till nytta för industri och digitalisering.
IT-säkerhet: Tre råd till industrin
Sårbarheter i mjukvara är en fara för samhället – eftersom stora, samhällsbärande system avsiktligt kan attackeras och slås ut. Av det skälet behöver industrier effektiva och robusta metoder för att hålla koll på sin mjukvara och identifiera nya sårbarheter. Här ger forskaren Martin Hell en kort skola i IT-säkerhet.

AI på tvärs i nytt nätverk
På universitetet har man forskat på artificiell intelligens i olika former sedan 1980-talet, även om det vid den tiden inte kallades just så, utan exempelvis kognitionsvetenskap, reglerteknik och bildanalys. Idag, när begreppet med skräckblandad förtjusning är på allas läppar, lanserar en grupp forskare det tvärvetenskapliga nätverket AIML – The [...]