Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | Till nytta för digitaliseringen

11 October 2019

Martin Leijnse, forskare i fasta tillståndets fysik vid LTH och verksam inom NanoLund, får 1,5 miljoner euro i ett prestigefyllt ”ERC synergy grant”. Totalbeloppet på 10 miljoner euro, knappt 110 miljoner kronor, delar han med tre forskare från Köpenhamns universitet.

7 October 2019

Elektroner som flödar i parallella nanotrådar utan fysisk kontakt, är förbundna med varandra, visar en ny studie. Separerade elektroner leder dessutom till högre strömmar. Upptäckten bidrar till ökad chans för framtida genombrott inom kvantinformation och kvantdatorer.

13 September 2019

Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse har beviljat 96 miljoner kronor till 16 forskningsprojekt för att studera hur artificiell intelligens och autonoma system påverkar vårt samhälle och våra beteenden. Projektet är tvärvetenskapligt och består av forskare inom robotik, filosofi och kognitionsvetenskap. Stefan Larsson, Institutionen för teknik [...]

27 June 2019

5G handlar inte bara om snabbare surf. En minst lika stor ”game changer” är att 5G gör mer kommunikation trådlös än idag. Forskaren Emma Fitzgerald listar prylarna som kan kopplas upp - och de tekniska utmaningar som först måste lösas för att förändringen verkligen ska hända.

5 March 2019

Satelliter, bilar, pacemakers och kärnkraftverk drabbas av tenn-whiskers. Morrhår av tenn. De riskerar att kortslutas, liksom datorer och andra elektronikprodukter. I en ny avhandling presenteras en förklaring: morrhåren börjar växa när kopparatomer förenas med tennatomer på kretskortet. Förhoppningsvis kan kunskapen bidra till att lösa ett problem [...]

18 February 2019

Företag har anledning att dela med sig till sina konkurrenter och satsa på samarbeten kring öppen källkod – inte minst för att de tjänar på det själva. Det säger Per Runeson, professor vid Institutionen för datavetenskap.

29 September 2011

Dammsugare som styr sig själva som en robot finns på marknaden men möts av viss skepsis. En orsak till det är att folk som inte använder sådana robotar är rädda att de ska ställa till problem i hemmet.Med anledning av det har Dmitrij Juzovitski, student i industridesign vid Lunds Tekniska Högskola skapat en prototyp till en dammsugare som kan [...]

6 April 2011

Nätbolaget Eon Elnät testar en ny mätutrustning som kan upptäcka strömavbrott - långt innan de inträffat. Förhoppningen är att den ska göra elavbrott till en sällsynt företeelse i framtiden. Tekniken har utvecklats av studenter och forskare vid LTH.– Den här mätutrustningen kan fånga upp oerhört korta elektriska störningar i kabelnätet, långt innan [...]

8 February 2019

Möjligheter, risker, etiska övervägningar. Det är spännande att befinna sig på LTH och vara med när vi tillsammans arbetar för digitalisering som är till nytta för oss människor! Det skriver LTH:s rektor Viktor Öwall i sin blogg.

5 February 2019

Säkrare trafik, färre bilköer och minskade utsläpp. Det är målet när nästa generations självkörande bilar börjar samarbeta.