Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | LTH profilområde: Teknik för hälsa

26 October 2023

Hur lång tid tar det att trösta en människa? Måste ägget stekas i stället för att kokas? Lunds universitets magasin (LUM) har bjudit in till ett samtal med hemtjänstforskare från Socialhögskolan och LTH. Det är första gången de träffas och diskussionen handlar om stress, ansvar och delaktighet. Deras gemensamma mål är en bättre hemtjänst, men de [...]

14 July 2023

Tusen svenskar skulle kunna skonas från höftfraktur varje år om en ny metod för att identifiera risken för benskörhetsfrakturer införs i vården. Det menar forskarna vid LTH, Lunds universitet som står bakom den nya 3D-simuleringsmetoden. Resultaten har nyligen publicerats i Journal of Bone and Mineral Research.

12 May 2023

Nu tilldelas tio projekt inom arbetsmiljöområdet 34 miljoner kronor från AFA Försäkring. Två av projekten leds från LTH och handlar om gruvarbetares, metallåtervinnares och hemtjänstchefers arbetsmiljö.

6 September 2022

Per Augustsson, docent i biomedicinsk teknik, får ERC Proof of Concept Grant för sitt arbete med att undersöka hur vätskor och celler beter sig i ett ljudfält.

6 June 2022

Nu lanserar LTH profilområden för sin samlade spetskompetens inom forskningen. Dessa tvärvetenskapliga områden ska bidra till ökad samverkan med näringslivet och samhället. Kraftsamlingen görs kring sju teman: aerosoler, AI och digitalisering, avancerade ljuskällor, cirkulär byggindustri, energiomställning, nanovetenskap och teknik för hälsa.

11 April 2022

Risken att exponeras för viruspartiklar från covid-19 ökar ju närmare en patient man befinner sig, ju mer smitta en patient bär på och om ventilationen är otillräcklig. Mätningar av virus i luften på sjukhus som gjorts av forskare vid Lunds universitet ger ny kunskap om hur man bäst anpassar vården för att minska risken för smittspridning. [...]