Hoppa till huvudinnehåll

Vattenpriset till Jes La Cour Jansen

– Publicerad den 7 February 2012

Yes La Cour Jensen.

Professor Jes La Cour Jansen har fått Vattenpriset av Föreningen Vatten. Han verkar i VA-teknik vid Institutionen för Kemiteknik vid LTH. 

"Föreningen Vatten säger Yes Yes Yes!  2012 års vattenpris går till yrvädret från Danmark som satt en ordentlig prägel på svensk VA-teknik: Jes la Cour Jansen." Detta är ett av fyra miljöpris som delas ut av föreningen Vatten varje år. Priset delas ut på föreningens årsmöte den 6 mars i Stockholm.

I motiveringen heter det: "Genom sitt genuina engagemang och sin kunskapstörst har han främjat utvecklingen inom VA-teknik och dess angränsande verksamhetsområden. Där ibland avancerad behandling av avloppsvatten och slam samt avfallsbehandling med fokus på organiska fraktioner i hushållsavfall. På senare tid har han fördjupat sig inom reduktion av läkemedelsrester och organiska mikroföroreningar i avloppsvatten och slam. 

Förutom för sina vetenskapliga meriter kännetecknas pristagaren av en stark personlighet vilket i högsta grad genererar intresse för teknikområdet.  

Vidare är han författare till väl erkänd kurslitteratur. Han är också en mycket uppskattad professor på Lunds Tekniska Högskola som trots många bollar i luften aldrig tappar engagemanget till sina doktorander, examensarbetare och elever. Detta bidrar i högsta grad till kunskapsspridning till den yngre generationen och för forskningen framåt."