Hoppa till huvudinnehåll

Tack för att ni valt Lund och LTH!

– Publicerad den 19 August 2016

Idag hade vi introduktion för närmare 600 internationella master- och utbytesstudenter från omkring 50 länder. Kändes oerhört positivt och aulan var full av förväntningar och förhoppningar. Fantastiskt roligt med energin från alla dessa studenter som valt Lund som sin plats i världen för den kommande tiden!

Ni alla som kommit hit för att studera bidrar till den internationalisering av universitetet som vi tycker är så viktig. Min uppfattning är att NI med ERA erfarenheter bidrar till att utveckla LTH. Hur bra är vi på att lyssna? Ser vi skillnaderna i bakgrund som en tillgång? Jag är fullständigt övertygad om att ni bidrar till att utveckla LTH. Jag har undervisat många internationella studenter genom åren och det har varit oerhört stimulerande. Som handledare har jag haft doktorander från Tyskland, Kina, Indien, Mexiko och Iran, och som ex-jobbshandledare har jag mött studenter från många fler länder. Detta är väldigt berikande, både professionellt och personligt!

Jag tror även att detta bidrar till Sveriges utveckling som land och kunskapsnation. Men hur bra är vi på att ta tillvara på dem som kommer hit för att läsa? Underlättar Sverige för dessa studenter att fortsätta att bidra till samhällsutvecklingen och företagandet i landet efter avslutade studier?

Jag är högst tveksam till detta. Sverige borde göra sitt bästa för att underlätta en etablering i landet för dem som avslutat sina studier. Istället försvårar vi och sätter hinder! (Se artikeln i Sydsvenskan i somras om Institutionen för Elektro- och informationsteknik, EIT). Doktorander måste söka visum varje år fast de har en tjänst som i stort sätt är garanterad under minst fyra år. Detta skapar stora problem vid konferensresor och internationella utbyten. Och sedan, efter vår högsta akademiska examen, skall man snabbt fixa en anställning – annars är det att packa ihop. Samhällsekonomiskt för Sverige anser jag det vara idioti, en riktig minuskalkyl!

Tack för att NI valt Lund, Lunds universitet och LTH för den kommande tiden. Vi, alla på LTH, lovar att göra vårt yttersta för att ge ER en bra tid i Lund.

Lycka till!

Viktor Öwall
Rektor LTH