Hoppa till huvudinnehåll

Nya professorer installeras och goda pedagoger prisas

– Publicerad den 14 October 2011

Fredagen den 14 oktober klockan 16.00 är det dags för högtidlig installation av 25 nya professorer vid Lunds universitet. Installationsföreläsningen hålls av Eva Ryrstedt, professor i civilrätt. Vid samma tillfälle belönas tre pedagogiska pristagare.

Nya professorer på LTH är Magnus Persson, teknisk vattenresurslära, Maria Sandsten, matematisk statistik, Jasjit Singh, industridesign och Viktor Öwall, elektronikkonstruktion.

Eva Ryrstedt, professor i civilrätt, håller en installationsföreläsning med rubriken:

”Att nämna saker vid dess rätta namn - om familjerättsliga komplikationer”  

Universitetets pedagogiska pris för framstående insatser i utbildningen går till professor Johanna Esseveld vid Sociologiska institutionen och professor Knut Deppert vid avdelningen Fasta tillståndets fysik.

Ur motiveringen till Johanna Essevelds pris: Hon har under lång tid varit en drivande och förnyande kraft gällande såväl grundutbildning som forskarutbildning. Genom ett långsiktigt arbete inom forskningsmiljön ”Kritiska studier” har hon visat hur forskning, forskarutbildning och grundutbildning kan knytas samman på ett för alla delarna fruktbart sätt. 

Ur motiveringen till Knut Depperts pris: Han har visat på ett stort pedagogiskt engagemang och nytänkande i arbetet med att initiera och långsiktigt utveckla civilingenjörsprogrammet Teknisk nanovetenskap, en utbildning med gränsöverskridande och interdisciplinära kopplingar. Utbildningen har byggts upp i nära anknytning till forskargrupper och studenterna tränas från början i att placera forskningsrön, teknologier och metoder i ett bredare sammanhang. 

Studenternas pris för utmärkta lärarinsatser inom undervisningen går till Cajsa Sjöberg, lektor i latin. Ur motiveringen: I sin undervisning går Sjöberg tillbaka till enkla pedagogiska medel och utnyttjar dem till sin fulla potential. Istället för att följa tidens powerpoint- och preziströmmar är Sjöberg ytterst närvarande i rummet i sitt användande av tavla och penna som presentationsmedel. För att förstärka intrycken kan Sjöberg överraska, exempelvis med en papyrusväxt som dämpar det föreställda historiska gapet mellan antikens mellanmänskliga villkor och nutidens.

Professorsinstallationen hålls i Universitetsaulan fredag den 14 oktober kl 16.00

För mer information kontakta övermarskalk Carin Brenner.  

E-post till Carin Brenner