Hoppa till huvudinnehåll

Nya ledamöter i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

– Publicerad den 30 November 2012

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, valde vid den senaste akademisammankomsten in 24 nya ledamöter. Bland invalen märktes LTH:arna Karl-Erik Årzén, professor i reglerteknik och Stockholmsbörsens vd Jens Henriksson. IVA bildades 1919 och är världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi. I och med de nya invalen har IVA 904 svenska och 265 utländska ledamöter.

Karl-Erik Årzén, född 1957 och professor i reglerteknik vid Lunds Tekniska Högskola, väljs in i IVAs avdelning II - Elektroteknik. Han har breddat automationsforskning mot datalogi och även använt tekniker från realtidssystem. Årzén har erhållit The Dr Guido Carlo-Stella Award in Manufacturing Automation 2006 och varit mycket aktiv i olika EU-projekt. Han är också är vicekoordinator för det strategiska forskningsområdet ELLIIT.

Jens Henriksson, född 1967 och verkställande direktör för Stockholmsbörsen Nasdaq OMX, väljs in i IVAs avdelning IX - Ekonomi. Han är civilingenjör från Lunds Tekniska Högskola och civilekonom och fil lic i ekonomi från Stockholms Universitet. Sedan 2010 är han vd för Stockholmsbörsen. Han har varit statssekreterare på Finansdepartementet och suttit i styrelsen för IMF med ansvar för Norden och Baltikum. Han har också varit senior advisor på Nasdaq i USA och chef för bankrelationer på Swedbank.

Här kan du se listan över alla invalen