Hoppa till huvudinnehåll

LTH:s rektor önskar God Jul och Gott Nytt År!

Under 2022 har vi sett många goda LTH-nyheter, skriver Annika Olsson, rektor för LTH.

– Publicerad den 21 December 2022

Ljusreflektioner som runda bubblor på svart bakgrund.
En tid av stora utmaningar. På LTH uppstår framtidshopp tack vare våra studenter, lärare, forskare och partners, skriver Annika Olsson. Foto: Unsplash

Det börjar bli dags att summera året som gått här på LTH, och därför vill jag tacka både er alumner och alla LTH:s viktiga samarbetspartners!

Under året har mycket hänt på LTH.

LTH började året med en balanserad och successiv återgång – från pandemi till full fart på campus under tidig vår 2022. Vi tog fram sju LTH-profilområden som en kraftsamling kring fakultetens starka och tvärvetenskapliga forskning, för att på ett ännu mer effektivt sätt bidra till lösningar för samhällets bästa och skapa tydliga samverkansmöjligheter med våra partners.

Vi fortsatte arbetet med planer för Lunds universitets etablering i Science Village – och här hoppas vi fortfarande på mer stöd från externa finansiärer för att se till att vi verkligen klarar etableringen och att samhället får ut det bästa av Max IV, ESS och det nya nanolabbet i Lund – Nanolab Science Village.

På LTH har vi antagit studenter till nya utbildningsprogram, och vi har kunnat glädja oss åt att åtskilliga LTH forskare har fått mycket fina utmärkelser och priser.

Vi har fått ett nytt kompetenscentrum med spjutspetsforskning kring biobaserade flygbränslen, och invigt Centrum för hållbar näringslivsutveckling i samarbete med Ekonomihögskolan och Sparbanken Skåne.

Detta och väldigt många fler goda LTH-nyheter har vi sett under året.

Samtidigt påminns vi ständigt om stora utmaningar i vårt närområde och i vår omvärld, såsom klimatkris, krig och hot mot demokratin. I denna tid känns det därför extra angeläget med LTH:s engagemang i olika samhällsutmaningar.

Att tillbringa arbetsdagarna på LTH innebär att möta väldigt många kunniga, engagerade och initiativrika problemlösare. Här uppstår framtidshopp tack vare våra studenter, lärare, forskare och partners som ser till att vi tillsammans kan utforska och skapa till nytta för världen.

Jag hoppas att våra vägar ska korsas under året, under evenemang eller i samverkansprojekt.

Och nu vill jag å LTH:s vägnar önska:

God Jul och Gott Nytt År!

 

Annika Olsson

rektor LTH