Hoppa till huvudinnehåll

LTH nordiska studentmästare i programmering

"Det var mycket adrenalinpåslag innan vi kom igång. Men så fick vi känslan. Och när vi rott iland det svåraste problemet gjorde vi en high-five så det ekade i lokalen." Det säger Lars Åström, teknisk matematik. En av segrarna i Nordiska Studentmästerskapen i programmering. De övriga deltagarna i laget var Björn Magnusson och Jonatan Nilsson, båda datavetenskap.

– Publicerad den 11 October 2018

Två veckors träning i Barcelona. Sedan var de redo för tävlingen. De kom dessutom tvåa i den öppna klassen för alla, även examinerade ingenjörer. Det låter väldigt mycket lagidrott när Lars talar om träning och olika strategier.

– Det är samma nervositet och känslor som i idrott, säger Lars. Coachen, Måns Magnusson, har satt ihop laget, som brukar träna en gång per vecka.

– Men inför mästerskapet gav vi järnet två veckor på träningslägret i Barcelona. Och nu kör vi minst två gånger i veckan inför Eindhoven, säger Lars.

Eftersom trion vann de Nordiska Studentmästerskapen representerar de LTH vid regionfinalen i Eindhoven 23 – 25 november. Därefter väntar världsfinalen i Porto i början av april nästa år.

I tävlingsprogrammering får laget ett problem och ska skriva en kod som producerar rätt svar. Ett exempel var det räknande spädbarnet. Antingen kom en siffra från den lilla eller bara ett mumlande. Laget skapade ett program för att avgöra om bäbisen räknat rätt utan att ha levererat en hel sifferserie.

Tävlingen är indelad i olika faser. Först ska laget läsa igenom vars fyra problem snabbt. Enkla problem löses individuellt. Svåra får vänta. Då samarbetar de. Elva problem skulle lösas inom fem timmar. Sedan var tiden över för de 139 nordiska lagen.

Rik på sin sport?

– Nej, vi gör det för äran och vårt CV, säger Lars som nu laddar inför Eindhoven i november.

LTH kommer förhoppningsvis att få skicka två lag till Holland då vårt näst bästa studentlag placerade sig som tredje bästa svenska lag på tionde plats. Det laget består av Malte Larsson, Louise Westin och Åke Wettergren.

STEFAN DANIELSSON