Kasserad fisk kan bli fiskströssel, hoppas studenter
– Publicerad den 21 February 2018

Idag slängs mycket fisk eller används inte på bästa sätt. Detta vill en grupp livsmedelsteknik-studenter vid LTH ändra på. Istället vill de snabbtorka fisken så att den blir knaprig, kryddig och proteinrik – ungefär som rostad lök fast med smak av fisk och kryddor – för att strösslas på ris, nudlar, pasta eller sallad. – Liknande produkter finns i Indonesien, abon kallas det där, men inte på den svenska marknaden. Det vore kul om vi börjar äta abon också här, helst då med kasserad fisk, säger Yasmin Nabila som är en av sju studenter i projektet.
I framtiden kanske vi kan hitta ”fiskströssel”, eller abon som det kallas i Indonesien, i butikerna. Det hoppas åtminstone en grupp livsmedelsstudenter som tror sig ha hittat ett sätt att tillvarata fisk som idag slängs eller går till fiskfoder eller biogas, det vill säga mindre effektiv användning.
- Man skulle tänka sig produktion i en stor hamnstad där det är nära till mycket överbliven fisk från fiskebåtar och grossister, säger Yasmin Nabila.
Studenterna har ägnat mycket tid I kökslabbet på Kemicentrum för att få till rätt smak och konsistens och även gjort olika slags marknadsundersökningar. En viktig del i arbetet har varit att räkna på olika steg i produktionsprocessen, till exempel temperatur, tryck, tid och optimera dessa för att veta att produkten kan vara ett realistiskt alternativ.
De tror att många skulle gilla deras produkt:
- Många i Sverige gillar asiatiskt mat och vi har inte sett något liknande här. Den är också mångsidig och välsmakande, tycker i alla fall vi och de som ingått i smakpanelen vilken bland annat bestod av representanter från mat- och innovationsindustrin, säger hon.
Torsk var den fisk som studenterna använde, men deras bedömning är att all slags fisk går bra, också skinnet. Fiskbenen måste dock rensas bort. Matvarubutikerna kasserar inte så mycket fisk, utan det är i tidigare försörjningsled som problemet – och potentialen – finns.
- Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO så står fisk för 35 procent av all mat som slängs varje år.
Studentprojektet gav 15 högskolepoäng och ingicki kursen ”project in life science - food technology” inom ramen för programmet Livsmedelsteknik och nutrition.