Hallå där, Martin Andersson – berätta om er resa mot ett kompetenscentrum
I mitten av september höll professor Martin Andersson ett lunchseminarium om kompetenscentret AdTherM, inom vilket han även är biträdande föreståndare. Seminariet lockade 25 deltagare från profilområdet Energiomställningen och fokuserade på hur kompetenscentret skapades samt hur det är organiserat.
– Publicerad den 4 October 2024
I denna fördjupande intervju berättar Martin Andersson mer om processen bakom AdTherM och hur involverade samarbetspartners organiserade sig till att bli ett av de kompetenscentrum som fick stöd och finansiering från Vinnova i den senaste utlysningen. Han delar med sig av deras resa för att säkra finansiering och bjuder på värdefulla tips till andra som är i färd med att söka liknande stöd.
AdTherM, Advanced Computing for Sustainable Thermal Management in Industry, är ett initiativ som fått finansiering från Vinnova och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Luleå tekniska universitet (LTU). Centret fokuserar på att utveckla avancerade beräkningsmodeller för att optimera värmeöverföring inom industrin. Med stöd från åtta stora industripartners och fyra medelstora till lite mindre företag kommer AdTherM att bidra med lösningar på gemensamma värmeöverföringsutmaningar som delas över olika branscher.
Hur kom det sig att ni tre partneruniversitet gick samman för att söka finansiering till AdTherM?
Det hela började med att representanter från Lund och KTH träffades på en konferens, och därifrån tog vi ett strategiskt beslut att inkludera fler universitet (dvs LTU) i ansökan för att öka chanserna att få finansiering. Vi såg också ett värde i att samla den breda kompetens som finns på våra universitet och arbeta tillsammans. Förstudien inkluderade åtta stora företag som också var med från början, och trots ett första nej valde vi att fortsätta driva projektet framåt, och utökade projektteamet med 4 lite mindre företag.
Ni fick först ett nej – vad var det som drev er att fortsätta arbetet?
Företagen som var involverade i förstudien pushade oss att försöka igen, och även om vi visste att konkurrensen var hög så trodde vi verkligen på idén och tyckte att vi hade något unikt. Unikt på sådant sätt att vi kopplade samman olika branscher men som alla delar samma utmaningar med värmeöverföring. Det gav oss motivation att förbättra ansökan och skicka in den på nytt.
Vad tror du gjorde att er ansökan blev framgångsrik i slutändan?
En nyckelfaktor var vårt starka nätverk och att vi tidigt lyckades få med alla industripartners i processen. Vi satte oss faktiskt ner fysiskt i Stockholm och bjöd in samtliga partners – och mirakulöst nog kunde alla delta för att diskutera ansökan och utformningen av kompetenscentret. Vi såg också till att skapa en bra balans mellan företagen, där alla fick en motsvarandevikt i centrumet. Detta resulterade i ett välbalanserat projekt, vilket jag tror var avgörande för att vi skulle få det godkänt. En annan styrka var att vi tydligt inkluderande utbildning genom examensarbeten. Examensarbeten, jämfört med doktorandprojekt, ger snabbare resultat och en snabbare anställningsbarhet för företagen.
Energiomställningens lunchseminarium
Lunchseminariet arrangerades som en del av Energiomställningens lunchseminarieserie.
Nästa lunchseminarium äger rum den 18 oktober och handlar om framtidens värmesystem.