Hoppa till huvudinnehåll

Guldmobilen till LTH-bolag

LTH-avknoppningen Acconeer med professor Lars-Erik Wernersson i spetsen tog hem priset Årets innovation på Mobilgalan i Stockholm.

– Publicerad den 2 February 2016

Acconeer har utvecklat en mikroradar som öppnar upp en ny värld för mänsklig interaktion och framtida tillämpningar planeras i t.ex. hemelektronik, robotar, drönare, övervakning eller andra områden där det finns krav på att mäta avstånd eller upptäcka närvaro.

Andra områden som kan komma att dra nytta av Acconeers teknik är sjukvård där t.ex. övervakning av andning och hjärtslag kan effektiviseras. Radarsensorns radiovågor tränger lätt genom material som kläder, men stoppas av hud och därmed öppnas möjligheter för att kunna mäta andningsfrekvens och puls beröringsfritt. Förutom vård så är också sportapplikationer ett stort och intressant område. Det finns mer. Endast fantasin sätter gränser!

Mobilgalan som fyllde 15 i år har belönat uppfinningar, produkter, tjänster och företag varje år sedan 2001. Minnesvärda vinnare som också satt globala avtryck är King, Swish, Skype, Spotify, Minecraft m.fl. 

Text: Anders Borgström

Läs mer om Acconeer i LTH-nytt

Listan med alla vinnare på Mobilgalan