Hoppa till huvudinnehåll

God Jul och Gott Nytt År!

Världen är i stort behov av LTH:s kunskap, forskningsgenombrott, innovationer och utexaminerade studenter. Jag vill tacka för året och allt det viktiga arbete vi gjort tillsammans, skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

– Publicerad den 12 December 2023

Nobelbanketten 2023, cirka 1 300 gäster i Blå hallen.
Nobelbankett den 10 december. Nobelpriset i fysik till Anne L’Huillier, professor i atomfysik vid LTH, var en av 2023 års goda nyheter. Foto: Nobel Prize Outreach/Anna Svanberg

Året går raskt mot sitt slut, och vilket speciellt år det varit för LTH! Jag kan utan att överdriva säga att vi avslutar ett fantastiskt framgångsrikt 2023.

Först och främst har vi kunnat gratulera Anne L’Huillier, professor i atomfysik, till att ha fått Nobelpriset i fysik tillsammans med Pierre Agostini och Ferenc Krausz. Vi blev i grund och botten inte så överraskade över att Anne L’Huillier var först ut bland Lundaforskarna att belönats med Nobelpris och att hon hamnade i samma kategori som exempelvis de tidigare fysikpristagarna Albert Einstein och Marie Curie – men vi blev mycket stolta och glada!

 

Under året har LTH sett ett ökat söktryck av studenter till våra utbildningar – samtidigt som andra lärosäten och det nationella snittet gått ned. Det är mycket glädjande att blivande studenter väljer Lunds Tekniska Högskola när de vill utbilda sig för framtiden.

Tillsammans med näringslivet är vi glada att få fler nya doktorander inom Wallenberg satsningarna WASP- och WISE, till nytta för digitaliseringen och industrin.

Inom forskningen har LTH kunnat lägga fyra nya LTH-koordinerade Vinnova-kompetenscentrum till portföljen av breda kompetenscentrum i samverkan med andra lärosäten, näringsliv, institut och offentlig sektor.

LTH:s ledning har också inrättat två nya profilområden: ”Livsmedel och bioteknik” och ”Vatten”. Därmed har LTH nu nio profilområden som samlar fakultetens spetskompetens och ska ge starkare svar på olika samhällsutmaningar.

För att fortsatt ha möjlighet att bedriva forskning och utbildning i våra fullskaliga laboratorier och processhallar krävs samverkan. Det är därför mycket glädjande att vi tillsammans med Tetra Pak, kan göra samverkanssatsningar, såsom Biotech Heights, en öppen innovationsmiljö med tillgång till världsledande laboratorium och utrustning för forskning och innovation inom framtidens livsmedel.

Under Almedalsveckan i Visby anordnade LTH fyra evenemang – om ren luft, cirkulärt byggande, elektromobilitet samt cybersäkerhet. De välbesökta paneldiskussionerna var ett sätt att bygga kunskap i samhället och även knyta nya kontakter för forskningssamarbeten.

 

Nu vill jag tacka alla LTH:s studenter, medarbetare, samverkanspartners, donatorer och alumner för året och allt det viktiga arbete vi gjort tillsammans, genom att utforska och skapa, till nytta för samhället.

Världen är i stort behov av vår kunskap, våra forskningsgenombrott och våra innovationer. År 2024 ska vi ta vid igen, och fortsätta arbeta till nytta för klimatet, digitaliseringen, industrin, samhällsbygget och livet.

Jag vill önska dig en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

 

Annika Olsson

Rektor LTH

Porträtt av Nobelpristagaren och medalj.

LTH:s Nobelföreläsning

Se den engelskspråkiga Nobelföreläsningen med Anne L’Huillier.

Föreläsningen hölls den 18 december 2023 i Kårhusets aula.

Till Nobelföreläsningen (på LTH:s youtubekanal)