Hoppa till huvudinnehåll

”Den kulturen är viktig från dag ett för er studenter”

När vi alla bidrar till god kultur på LTH – genom respekt för varandras olikheter och med konstruktiv anda i olika samarbeten – kan vi också göra stor skillnad i samhället, skriver LTH:s rektor Annika Olsson i en välkomsthälsning till LTH:s studenter.

– Publicerad den 2 September 2022

Cyklist framför höstlikt UB3, Universitetsbiblioteket.
LTH:s rektor hälsar studenter välkomna med ord om kamratskap och respekt – och med tips om ett par höstupplevelser till dig som nu börjat läsa i antingen Lund eller Helsingborg. Foto: Apelöga

Det är något visst i luften, kanske känner du också av den i staden – en ilning av glädje och förväntan inför höstterminen som börjar. Och visst märks det i Lund när hela staden myllrar av nya, förväntansfulla studenter.

På LTH:s campus, där vi precis välkomnat er som är nya LTH-studenter, är det nu liv och rörelse. Lika gott är det att på Campus se er som redan läst något år eller mer, och veta att ni är tillbaka för att plugga men också för att hjälpa alla nya studenter att få en fin introduktion till studentlivet och studierna.

Tillsammans med vicerektor för grundutbildning Kristofer Modig har jag talat inför alla nyantagna studenter, och då avslutade jag med att tala om något som jag tycker är otroligt viktigt:

 

Det handlar om kulturen som vi skapar tillsammans här på LTH.

Jag vill betona att LTH ska genomsyras av en kultur där alla känner delaktighet och trygghet – och där vi behandlar varandra med respekt. Den kulturen är viktig från dag ett för er studenter, genom hela utbildningen, och alla för oss som arbetar på LTH.

När vi alla bidrar till den kulturen – med respekt för varandras olikheter och med konstruktiv anda i olika samarbeten – kan vi också göra stor skillnad i samhället. LTH är en plats för stora drömmar och upptäckter, och här utforskar och skapar vi tillsammans – till nytta för världen.

 

I höst kommer jag själv att fortsätta arbeta med frågor som rör LTH:s samverkan med näringslivet – till nytta för både er studenter och samhället i stort. Genom fina samarbeten med näringslivet kommer LTH:s studenter i kontakt med framtida arbetsgivare, som är med och både utmanar och utvecklar genom hela utbildningen.

Genom långsiktiga och värdefulla gemensamma samarbeten kommer vi också längre i de frågeställningar och utmaningar som både LTH och våra partners vill bidra till att lösa. Och när vi gör det tillsammans – och spänner bågen – kommer vi längre och uppnår bättre lösningar än vi var för sig hade kunnat komma fram med.

 

Kunskap, kreativitet och samarbetsförmåga hos LTH:s ingenjörer, arkitekter och industridesigners behövs, för det finns många problem och samhällsutmaningar som pockar på resurssmarta lösningar som förbättrar för både människor och miljöer.

Jag hoppas verkligen att du ska få en god start här på LTH, med många nya bekantskaper, och en fin höst. I Lund hoppas jag att du njuter av Botaniska trädgården och även Universitetsbiblioteket, som är extra vackert när löven gulnar. Läser du i Helsingborg hoppas jag att du håller i havsbaden så länge det känns härligt.

Om du behöver stöd i dina studier, eller samtalsstöd, kan du läsa mer om detta och hitta kontaktuppgifter via lth.se. Var inte rädd att ta kontakt eller be om hjälp!

 

Nu vill jag alltså önska dig varmt välkommen till vårt gemensamma LTH. Glöm inte respekt och kamratskap – försök att hitta nya vänner, och var en själv – och njut av sommaren så länge den ler mot oss!

 

Annika Olsson

Rektor LTH

 

Om du har svårt att klara studierna är du välkommen att ta kontakt med LTH:s studie- och karriärvägledning:

Studievägledning – på Studentwebben, LTH

Känner du dig ensam eller mår dåligt – ta kontakt med Studenthälsan vid Lunds universitet:

Studenthälsan – på Lunds universitets webbplats