Hoppa till huvudinnehåll

Show

1449490620

Inspirerar med öppen källkod: Pierre Moreau, Mateo Gianolio, Fatima Abu Alpha och Vanja Tufvesson. Foto: Anders Frick. Under Open Hack – Coding for Humanity, som hölls i Malmö i helgen, samlades studenter, företag och intresserade individer för att genom öppen källkod ta fram lösningar som kan underlätta vid bland annat katastrofer och humanitära kriser runtom i världen. Under Open Hack delade Lufoss ut sammanlagt 25 000 kronor till personer och organisationer som arbetar med öppen källkod.

Lund University Fund for Open Source Software, Lufoss, är en fond som grundades 2014 av LTH-professorn Björn Regnell och av entreprenörerna Hampus Jakobsson, Jan Erik Solem och Karl-Anders Johansson. Syftet med Lufoss är att uppmuntra studenter till att arbeta med öppen källkod.
Mottagare av årets Lufoss PhD Student Award (5 000 kronor) är Pierre Moreau, doktorand i datorgrafik vid institutionen för datavetenskap vid LTH. Pierre Moreau har – som det slås fast i Lufoss-motiveringen – bidragit till Linux-kärnan med viktiga buggrättningar i en grafikdrivrutin och bidrar även till ett bibliotek som gör det möjligt att utnyttja grafikprocessorer för tunga, parallella beräkningar. 
Mateo Gianolio tilldelas Lufoss Student Scholarship (10 000 kronor). Mateo Gianolio är student vid LTH och har sedan 2014 skapat och delat med sig av en mängd bibliotek som lyckats fånga andra utvecklares intresse. Mateo Gianolio har bland annat skapat ett bibliotek för linjär algebra, en chattklient med inbyggd kryptering och ett biliotek med neurala nätverk för teckenigenkänning. 
Lufoss Organization Award delades under söndagen ut till två organisationer som får 5 000 kronor var. Den första är Pink Programming, som representeras av medgrundaren Vanja Tufvesson, och den andra är Code@LTH, som representeras av medgrundaren Fatima Abu Alpha.
Pink Programming arbetar långsiktigt med breddad rekrytering för att råda bot på bristen på mjukvaruutvecklare i allmänhet och kvinnliga utvecklare i synnerhet. Vanja Tufvesson delar, enligt juryns motivering, med sig av exempel och övningar som gör det lätt att komma igång med programmering och hennes entusiasm har hjälpt många kvinnor att upptäcka sitt teknikintresse. 
Code@LTH främjar enligt Lufoss-motiveringen kodglädje och öppen källkod och hjälper teknologer att komma i gång med en kodportfölj på GitHub. Fatima Abu Alpha har varit med och startat Code@LTH och även hjälpt barn att lära sig programmera vid LTH:s Science Center Vattenhallen. Fatima Abu Alpha har undervisat nya svenskar i programmering på Rosengård i Malmö, och förbereder just nu en konferens med föreningen DataTjej – samtidigt som hon är lärarassistent i programmering vid LTH.
– Stämningen var härlig under Open Hack och jag var speciellt glad att se så många studenter från LTH, säger Björn Regnell, professor vid Institutionen för datavetenskap. Sidansvarig: Jonas.Wisbrant@cs.lth.se | 2018-11-12