Hoppa till huvudinnehåll

Två unga LTH-forskare blir Wallenberg Academy Fellows

– Publicerad den 30 November 2012

Två unga forskare, Kimberly Dick Thelander och Johan Malmström, på Lunds Tekniska Högskola har blivit antagna som Wallenberg Academy Fellows.  Anslaget som följer med utnämningen Wallenberg Academy Fellow uppgår till totalt mellan 5 och 7,5 miljoner kronor per forskare under fem år. Efter den första periodens slut kommer forskarna att ha möjlighet att söka stöd till ytterligare fem års finansiering.

Programmet har inrättats av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i nära samarbete med fem kungliga akademier och 16 svenska universitet. Universiteten nominerar forskare till programmet, akademierna utvärderar kandidaterna och presenterar de mest lovande forskarna för Wallenbergstiftelsen, som sedan gör det slutliga urvalet. Därefter tar universiteten långsiktigt ansvar för de utvalda forskarnas verksamhet.

Wallenberg Academy Fellows är Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses största satsning någonsin. Programmet är tänkt att omfatta en satsning på upp till 125 unga forskare under perioden 2012 till 2016 – ett totalt möjligt anslag om 1,2 miljarder kronor. 

Kimberly Dick Thelander ska utveckla trådar för ett trådlösare samhälle
Många forskare menar att framtidens datorer kommer att innehålla så kallade nanotrådar, som är tiotusen gånger tunnare än ett hårstrå. Kimberly Dick Thelander ska utveckla en teknik som gör det möjligt att se hur dessa minimala trådar växer fram – atom för atom.

I takt med att forskare har lyckats krympa komponenterna i datorer, har datorerna blivit snabbare och snabbare. Men snart har man nått gränsen för hur små komponenterna kan bli. Till exempel är ledningar i dagens datorer så tunna att elektroner kan börja smita ut ur dem. Ska vi få än snabbare datorer, krävs därför ny teknik.

Nanotrådar är heta kandidater till framtidens elektronik. I dessa extremt tunna strukturer råder helt andra fysikaliska lagar än de vi är vana vid i vår makrovärld: kvantfysikens lagar. Kimberly Dick Thelander, institutionen för fasta tillståndets fysik vid Lunds Tekniska Högskola, ska ta fram metoder som gör det möjligt att bygga dessa nanotrådar med en bättre precision; till exempel är det viktigt att kunna följa själva tillverkningsprocessen. Idag använder forskare så kallade elektronmikroskop när de ska titta in i atomernas värld, men det är svårt att följa skeenden i sådana mikroskop. Kimberly Dick ska försöka utveckla en mer avancerad form av elektronmikroskopi som gör möjligt att se hur nanotrådar formas i realtid.

Genom bättre förstå för hur nanotrådars växer fram, hoppas Kimberly Dick också kunna ta fram trådar där hon blandar grundämnen som inte går att blanda i vanliga material.

Johan Malmström vill hitta bakteriers Akilleshäl
Problem med antibiotikaresistens ökar i världen och allt fler människor dör nu i sjukdomar som vi tidigare har kunnat bota. Johan Malmström mål är hitta svaga sidor hos bakterier, som går att attackera med framtida läkemedel.

För att förstå hur sjukdomsalstrande bakterier fungerar har forskare studerat dem på sina laboratorier under konstgjorda förhållanden i provrör. På detta vis har de kunnat identifiera livsnödvändiga processer som går att slå ut med antibiotika.

Men antibiotikan slår också mot nyttiga bakterier som vi vill ha kvar i våra tarmar. För att kunna utveckla mer träffsäkra antibiotika ska Johan Malmström, institutionen för immunteknologi vid Lunds Tekniska Högskola, istället ta reda på hur bakterier fungerar under naturliga förhållanden; när de invaderar våra kroppar. Som Wallenberg Academy Fellow ska han fokusera på grupp A streptokocker (GAS) som ofta ger lindriga infektioner som halsfluss eller svinkoppor, men som kan angripa kroppen på djupet och ge livshotande infektioner.

Johan Malmströms forskargrupp kommer att isolera bakterier från patienter med milda eller allvarliga infektioner av GAS. Sedan ska de jämföra vilka olika slags proteiner GAS innehåller vid olika tillstånd. Proteiner sköter allt ”arbete” i cellen som styr viktiga processer. Om GAS innehåller extra mycket av något protein vid allvarliga infektioner, är orsaken troligtvis att proteinet är nödvändigt för infektionen. Det proteinet kan då vara ett bra mål för framtida läkemedel.

Läs mer om Wallenberg Academy Fellows här