Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | Till nytta för klimatet

3 September 2019

Ultraljud som hittar sällsynta celler i en droppe blod. Affärsmodeller för en cirkulär ekonomi. En laserteknik som kan filma i närapå ljusets hastighet. En annan laserteknik som kartlägger insekter på kilometeravstånd. Fyra lovande forskare från Lunds universitet, varav tre från LTH, har fått ”starting grants” från Europeiska forskningsrådet (ERC) [...]

15 July 2019

Flera biodrivmedel, inte minst biometanol och biodiesel gjort av tallolja, är mycket kostnadseffektiva sätt att minska klimatpåverkan. Det visar ett exjobb som ur ett livscykelperspektiv jämfört kostnader för elbilar och ett antal vanliga biodrivmedel, efter att skatter och subventioner skalats bort. Men i stadstrafik kan elbilar vara ett väl så [...]

2 July 2019

En naturolycka kommer sällan ensam, säger LTH:s nya professor i brand och miljö i nya numret av LTH-nytt, där hon berättar om lärdomar efter fjolårets stora bränder. Från och med i sommar kommer Margaret Mc Namee bland annat att leda ett internationellt projekt med målet att ta fram metoder för att förutsäga samtidiga naturolyckor och ge stöd till [...]

27 June 2019

Återvinning är bra – men inte det bästa för miljön. Helst skulle avfallet inte ens ha uppkommit. Producenter måste börja tänka på produkters miljöpåverkan redan vid ritbordet, resonerar Eva Leire och Charlotte Retzner som båda undervisar LTH-studenter i avfallshantering och resurshushållning.

11 June 2019

Klimatförändringarna slår olika hårt mot olika kuster. En avhandling presenterar en modell som kan beräkna konsekvenserna för olika områden - så långt som hundra år fram i tiden.

21 March 2019

Kravet på nollutsläpp av koldioxid har fått flera att vända blickarna mot kärnkraften. Men enligt Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem, är kärnkraften överspelad. Ny kärnkraft klarar inte konkurrensen från snabbväxande vindkrafts- och solcellsteknik. Klimatdebatten är också onödigt polariserad, anser han.

8 March 2019

Om vätgas för tjugo år sedan var något som förväntades skulle kunna driva framtidens bilar men sedan glömdes bort, är förhoppningarna på gasen idag desto större: en förutsättning för det fossilfria, elbaserade samhället. Forskare och experter från industrin ägnar en heldag åt möjligheterna med vårt vanligaste och lättaste grundämne i gasform.

7 December 2021

Föreningen Vatten har beslutat att dela ut Vattenpriset för 2022 till Kenneth M Persson, teknisk vattenresurslära på LTH, för att ” på ett unikt sätt inspirera och formulera utmanande framtidsvisioner som har och fortsatt kommer resultera i betydande positiva initiativ inom vattenbranschen.”

desc
16 September 2021

I höst ska ett antal försökspersoner ge sina uppriktiga åsikter om alger – hur de smakar, luktar och ser ut. Testerna görs inom ramen för ett forskningsprojekt som syftar till att ta reda på vad konsumenter tycker om de ätbara havsväxterna.

18 November 2011

Tidigare i höst publicerade en av världens största producenter av konstgödsel, holländska StamiCarbon, ett nytt världspatent på en miljövänligare och effektivare tillverkningsteknik. Det hela är extra uppseendeväckande eftersom det är fem studenter vid LTH som ligger bakom uppfinningen. Det började våren 2009 då Frida Ojala (bilden), Johanna [...]