Hoppa till huvudinnehåll
20 maj 2019

Varje år bänkar sig 25 000 åttondeklassare runtom i Sverige för att delta i tävlingen ”Teknikåttan”. Efter antal uppföljande regionfinaler återstår nu 14 klasser. Den 23 maj sammanstrålar de i Lund för att göra upp om vinnarpokalen.

15 maj 2019

Robotar utför allt fler mänskliga uppgifter och börjar kunna instruera sig själva. Det förändrar arbetslivet i grunden. En avhandling vid institutionen för reglerteknik, LTH, visar hur man lär en robot att utveckla sig själv genom en kombination gammal och ny teknik. Det ger en snabbare programmering och flexiblare maskiner.

14 maj 2019

LTH-doktoranden Carl-William Palmqvist reste inom ramen för sina doktorandstudier till Tokyo och fann att den svenska persontågtrafiken har att en del att lära. Hör honom berätta i bland annat Vetandets värld.

13 maj 2019

Busshållplatsens stolpe. Att den finns säger inte så mycket om god service. Kan du ta dig till hälsofrämjande aktiviteter som gymmet eller konserten? Om svaret är nej är transportsystemet kanske orättvist.

7 maj 2019

En ny avhandling kan leda till att korta attacker av förmaksflimmer i framtiden kan upptäckas genom ett enkelt EKG. Förhoppningen är att spara vårdresurser och minska antalet strokes.

16 april 2019

Köttbullar med rödbetsblastspulver eller falukorv med torkade havtornsblad? Sådana här charkprodukter, ”laddade” med olika typer av antioxidant-rika rester från grönsaksodlingar, kan komma att hamna i mataffärernas kyldiskar. Labbtester visar att vissa antioxidanter helt eliminerade den skadliga oxidationen som forskare tror ligger bakom cancer- [...]

9 april 2019

En ny avhandling visar att bilköerna kan kortas med mellan fem och tio procent genom ett nytt sätt att styra trafikljusen. Till gagn för energiförbrukningen, vårt hotade klimat och alla frustrerade bilister.

29 mars 2019

LTH och Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp söker tillsammans lösningar på framtidens livsmedelssystem. Samarbetet omfattar flera institutioner och tittar bland annat på hur ny teknik kan användas i livsmedelsproduktion.

28 mars 2019

Anders Rantzer, professor i reglerteknik, får drygt 25 miljoner kronor i åtråvärda anslag från Europeiska forskningsrådet, ERC. Projektet ska utforma den nödvändiga reglertekniken bakom fossilfria städer.

25 mars 2019

Uppvispat spad från bönor och kikärtor, aquafaba, kan ersätta äggvita för att få att ge rätt konsistens åt majonnäs, kakor och efterrätter. Det har därför blivit ett populärt alternativ bland veganer, men i mataffärerna är det svårt att hitta aquafaba som ingrediens. Det vill några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik ändra på.

(kopia 5) (copy 1)