News

4 September 2015

En ny avhandling visar att bilköerna kan kortas med mellan fem och tio procent genom ett nytt sätt att styra trafikljusen. Till gagn för energiförbrukningen, vårt hotade klimat och alla frustrerade bilister.

18 February 2019

Företag har anledning att dela med sig till sina konkurrenter och satsa på samarbeten kring öppen källkod – inte minst för att de tjänar på det själva. Det säger Per Runeson, professor vid Institutionen för datavetenskap.

18 February 2019

Byggnadsverk och konsumtionsprodukter designade av artificiell intelligens kan vara lika hållbara – men mer miljövänliga – än människodesignade motsvarigheter. En forskare på LTH har tagit teknologin vidare och utvecklat AI som skapar kontor att trivas i.

18 February 2019

E-journaler ska göra det lättare för patienter att bli mer delaktiga i sin vård. Men hur påverkas arbetsmiljön för vårdpersonalen, och vad innebär det att få sjukdomsbesked via en e-hälsotjänst? Lena Petersson, doktorand i arbetsmiljöteknik vid LTH, studerar e-hälsolösningar och hur de påverkar arbetsmiljön.

21 February 2019

När öppna visningar ges i robotlabbet är platserna slut innan du hunnit säga robotik. Hos skolor och allmänhet är intresset för besök i LTH:s robotkvarter enormt. Vad är det med robotiken som fascinerar så?

25 February 2019

Sedan starten för tjugo år har Industridesignskolan vid Lunds universitet löpande delfinansierats av Ikea Foundation. Nu har stiftelsen beslutat att skänka ett engångsbelopp på 33 miljoner euro, runt 350 miljoner kronor, för utveckling av ämnet industridesign och till minne av Ingvar Kamprad.

4 March 2019

Sara Eks blick för nyanser har lett till en banbrytande forskningsresa. Nu har hon fått ett stort anslag för att bli ännu vassare på att fastställa hur immunförsvaret samverkar med olika typer av lymfom. Förhoppningen är att ett enkelt blodprov ska kunna identifiera vilka patienter som har nytta av en skräddarsydd immunstimulerande behandling.

4 March 2019

Frida Sandberg söker efter nya ledtrådar i sina analysprogram. Det är ett spännande detektivarbete, när hon framkallar världar osynliga för ögat.

4 March 2019

Det hade han inte kunnat ana under utbildningen till LTH-brandingenjör. Att han sommaren 2018 skulle beordra Jas-plan att bomba en skogsbrand.

5 March 2019

- Vi gjorde det igen! I torsdags visste jublet inga gränser när Björn Magnusson och hans LTH-lag kom på femte plats i Google HashCode. En programmeringstävling med 6500 lag över hela världen.