Nyheter

25 May 2020

I vår blir Examenshögtiden inte vad den brukar vara. Men LTH:s rektor Viktor Öwall vill gratulera dem som i vanliga fall skulle ha befunnit sig i Universitetshusets aula för att ta emot sitt diplom under högtidliga former. Här kan du se filmen, eller läsa talet, där Viktor Öwall önskar dem som nu tagit sin examen vid LTH lycka till i livet efter studierna.

25 May 2020

Proteindrycker rådet det ingen brist på i kyldiskarna. Men en proteinrik dryck som är vegansk, fermenterad och tillverkad av närodlade gråärtor finns inte. En sådan har en grupp livsmedelsteknikstudenter tillverkat inom ramen för en kurs.

22 May 2020

Inom forskning, medicin och industrin har olika typer av lasrar blivit ett allt viktigare verktyg. Särskilt stor efterfrågan finns på lasrar med väldigt hög precision, vilket uppnås med korta pulser. Men ju kortare pulser, ju dyrare laser, med följd att dessa ”superlasrar” inte är så vanliga. Nu har ett internationellt forskarteam hittat ett sätt att komprimera pulserna från vanliga industrilasrar – till en hundradel!

20 May 2020

På grund av coronakrisen flyttar tävlingen Teknikåttan i år ut på nätet. De tävlande klasserna lämnar in sin uppgift digitalt och domarna gör sina bedömningar på distans. 3 juni presenteras vinnaren.

19 May 2020

Oljepriserna sjönk till historiskt låga nivåer under våren – efter flera månader av internationellt priskrig kollapsade marknaden när efterfrågan störtdök under coronapandemin. Konsekvenserna för världsekonomin spås bli stora, med ekonomisk kris för branschen i producentländer som USA och Ryssland. Men vad betyder prisraset för plasten? Ser vi räddningen eller dödsstöten för den storskaliga oljebaserade plastproduktionen? Vi frågar Fredric Bauer, forskare i miljö- och energisystem vid Lund universitet med fokus på plast.

11 May 2020

Byggandet av flerfamiljshus och andra större byggnader i trä är på framväxt. Det finns många fördelar med att bygga i trä, inte minst när det gäller miljö- och klimataspekter. Det säger Erik Serrano, professor i byggnadsmekanik.

4 May 2020

Ett rengöringsmedel som räddat många liv. Och som just nu räddar ännu fler. Läs intervjun med Ulf Ellervik, professor vid Centrum för analys och syntes på LTH, om en trotjänare i coronavirusets tidevarv.

1 May 2020

Prisraset på olja är historiskt. Men om kraschen leder till att oljebrunnar pluggas igen för gott och påskyndar en grön omställning är inte alls säkert. Minskar vi inte fossilberoendet överlever producenterna som om några år kan sälja oljan dyrt istället.

30 April 2020

De stora forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund ger hopp om nya material som står i hållbarhetens tjänst – och framsteg inom sektorer som medicin, verkstadsindustri, elektronik, livsmedel och samhällsbyggnad.

24 April 2020

Många vet att Max IV och ESS är världsledande anläggningar inom sina respektive områden och att de kan användas för att studera olika material in i minsta detalj. Men hur många vet vad som skiljer dem åt? Här vill vi ge en översiktlig bild.