Skip to main content

V-huset byggs om för att få en studiemiljö i toppklass

– Published 25 February 2013

Bild: A-plan arkitektkontor AB

V-huset firade sin 50-årsdag häromåret och nu är det dags för huset att få en rejäl ansiktslyftning och att anpassas till moderna krav. I dag är antalet studenter i byggnaden dubbelt så många, ca 1 000, som när arkitekten Klas Anselm ritade huset på 1960-talet. På senare år har det inneburit att allt större klimattekniska krav ställs på byggnaden. Det är dessa krav och ett förändrat studiebeteende som ligger till grund för den ombyggnation som LTH och Akademiska hus nu ska genomföra i två etapper mellan 2013 och 2016.

− Trots att utbildningens ekonomi är pressad har vi ändå prioriterat ett avtal med en ombyggnation av V-huset för att få en studiemiljö som matchar en utbildning i toppklass, säger Anders Axelsson, rektor vid LTH.

Investeringen på cirka 300 miljoner kronor kommer att ge utökade ytor för spontana möten och dubblera antalet studieplatser. Dessa ytor placeras i stora delar av V-huset, men speciellt  runt atriumgården där det formas en samlad studiemiljö för olika typer av grupparbeten och självstudier.

Dagens sex grupprum moderniseras och växer till 19 stycken, där fyra rum blir komplett utrustade med datorer och övriga förses med en större bildskärm som studenterna kan koppla upp sina egna datorer till. Samtidigt ska kontorsutrymmen på plan ett förvandlas till ett nytt och större studentkafé i anslutning till husets foajé. V-supé hämtas upp ur källaren och samnyttjas liksom V-café som studieplatser. Biblioteket får en ”extrovert del” med reception och läsfåtöljer och en ny öppning mot foajén

Ett övergripande mål för ombyggnaden är att miljöklassa V-huset enligt certifieringssystemet ”Miljöbyggnad.” Ombyggnaden har redan tjuvstartat, men byggstart beräknas ske till sommaren.

Läs mer om renoveringen på V-husets webbplats