Skip to main content

Så kan nanotekniken påverka vår vardag

– Published 20 March 2012

Intelligenta textilier, nya solceller, repfri lack, elektroder i hjärnan för att bota sjukdom och motorer som imiterar cellens uppbyggnad – det är exempel på innovationer och aktuella forskningsprojekt inom nanoteknik. Dessa och många fler projekt presenteras 27-28 mars, då drygt 200 forskare och företagsrepresentanter samlas i Helsingborg för en lägesrapport om teknikens absoluta framkant.

Konferensen greppar över tre teman; ytor, life science och industriell produktion.

– Tanken med Update 2012 är att göra det enkelt för företag att bli uppdaterade på den snabba teknikutvecklingen. Men också att underlätta för forskare, affärsutvecklare och utvecklingschefer inom näringslivet att knyta nya kontakter, säger Johan Borgström, projektledare för Nano Connect Scandinavia som tillsammans med bland andra Lunds universitet arrangerar konferensen.

Lika många forskare som företag har anmält sig, och av företagen kommer flera från andra sidan sundet.

På talarlistan finns både globala företag som Coloplast A/S, Invitrogen Dynal, Astratech och PPG Industries men även mindre regionala företag såsom Omnisys Instrument och NIL Technology. Forskarsidan representeras av bland andra Stanford och ESPI ParisTech, men med tyngdpunkt på den forskning som bedrivs vid universitet och institut i Sverige och Danmark. På plats finns bland annat Heiner Linke från Lunds Tekniska Högskola, Fredrik Höök från Chalmers och Jenny Emneus från DTU.

– De forskargrupper som finns i vår egen del av Skandinavien är i världsklass på en rad områden, men tyvärr är det något av en hemlighet för många av oss som bor och verkar här. Det är lätt att missa det som finns alldeles framför ögonen.

För att främja möteskulturen anordnas matchmaking-träffar, där besökarna får möjlighet att boka mötestider med andra deltagare. På plats finns även en utställning med olika slags nanoteknikprodukter.

Nano Connect Scandinavia är ett samarbete mellan Lunds universitet (initiativtagare), Danmarks tekniska universitet, Köpenhamns universitet, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad och Imego (ett institut i Göteborg).