Rymdteknologi används för att skapa hållbart jordeliv

Förväntningarna på den första rymdduschen var kosmiskt höga, men det fanns en gräns för hur mycket ”skit” prototypen kunde ta. Med hundratals miljoner investerade i en ny version arbetar Orbital Systems mot målet att allt hushållsvatten ska kopplas till samma system.

– Publicerad den 17 July 2019

Med framtidsvision för att spara el och vatten. FOTO: ORBITAL SYSTEMS

Till sitt examensarbete i industridesign använde Mehrdad Mahdjoubi teknologi utvecklad av USA:s statliga rymdorganisation Nasa för att utforma en dusch som pumpar tillbaka vatten från golvbrunnen till duschmunstycket. Via UV­ljus och ett nanofilter blir det återvunna vattnet renare än i kranen. Processen förbrukar 90 procent mindre vatten, och eftersom det återvunna vattnet redan är uppvärmt sparas dessutom 80 procent av energin vid en vanlig helkroppstvagning.

Malmö stad intresserade sig tidigt för ”rymdduschen” och ingick ett utvecklingssamarbete 2013. Prototyper installerades i bland annat Kallbadhuset och fotbollsklubben FC Rosengårds hemmaarena Malmö IP. Redan efter två månader hade Kallbadhuset sparat över 100 000 liter vatten. I längden var belastningen i de offentliga omklädningsrummen för hög och duscharna togs bort 2017 respektive 2018. Mehrdad Mahdjoubi uppskattade att de sparat badhuset över en miljon liter vatten under tre år.

– Då var de alltså bara prototyper, säger Sara Sterner, tillväxtchef på Mehrdad Mahdjoubis bolag Orbital Systems.

– Vi har kört en strategi som gått ut på att snabbt få ut produkten innan den egentligen varit tillräckligt testad. Detta har självklart skett med kundernas goda minne. Hade vi inte haft modiga och hållbarhetstänkande kunder som Malmö stad med oss från början hade vi inte kunnat gå lika fort framåt i vår utveckling, säger Sara Sterner.

Den senaste versionen av Orbital Systems produkt kostade 200 miljoner kronor att utveckla, men klarar duschning på industriell skala och förbrukar bara fem liter vatten under 15 minuter, jämfört med 100 liter för en vanlig dusch. Intresset är särskilt stort i Tyskland, i torkans Kalifornien i USA och i Danmark, som har dyrast vatten i EU. I slutet av 2018 var mer än 6 000 duschar beställda. Orbital Systems framtidsvision är att alla hushållets kranar och brunnar är kopplade till samma reningssystem. Potentiellt skulle det sänka vattenförbrukningen från 150 till 15 liter per person och dag.
THEO HAGMAN ROGOWSKI