Skip to main content

Öppet seminarium: Internet och vi

– Published 8 March 2013

Vi har vant oss vid Internets fantastiska tjänster och blivit beroende av dem i vår vardag, både som individer och samhälle. Internet har bidragit till ökad tillgänglighet, delaktighet och kritisk granskning.

Samtidigt lämnar vi ibland över våra rättigheter till okända aktörer.Vissa har fått sina sociala medier-konton stängda utan förklaring. Det publika samtalet görs allt mer beroende av utländska storföretag. I andra lägen använder vi oss av sekretess- och betalningssystem som är lätta att knäcka eller lämnar ut personuppgifter som i fel händer kan få förödande konsekvenser. 

Det är svårt att få överblick och insikt i hur Internet och digitalisering påverkar samhällsutvecklingen.

Under ett halvårs tid har femton forskare från sex fakulteter vid Lunds universitet fört täta samtal kring samhällets digitalisering. Digitaliseringen är ett fenomen som genomgripande förändrar vårt samhälle, så det kräver en bred, gemensam ansats för att förstå och förbättra det.

Nu är det dags för forskarna att presentera resultaten. Detta görs den 13 mars och avslutas med en paneldebatt dit forskare och andra intresserade är välkomna. I anslutning till seminariet släpper de dessutom en sammanfattande rapport baserad på den blogg som blivit till under seminarieserien.

Tid: 13 mars kl 13.15

Plats: Pufendorfinstitutets hörsal, Lund

Titel: Det digitala samhället

Deltagare: Per Runeson, datavetenskap vid LTH, Stefan Larsson, rättssociologi och LU Internet Institute, Thore Husfelt, datavetenskap, Tobias Olsson, medie- och kommunikationsvetenskap, Måns Svensson, rättssociologi

Panelister: Sara Kjellberg, kulturvetenskaper, Björn Regnell, datavetenskap, Ulf Maunsbach, Juridik, Per Runeson och Stefan Larsson

Moderator: Andreas Ekström, journalist och författare

För vem: Alla med intresse i frågan

Det digitala samhället är en sk Advanced Study Group (ASG) finansierad av Pufendorfinstitutet vid Lunds Universitet. Studiegruppen består av seniora forskare från sex fakulteter och är indelad i fem teman som alla fokuserar någon del av det digitala samhället.