Skip to main content

Nya skulpturer vid A-huset

– Published 29 January 2013

Carl Boutard klättrar i sitt eget verk.

Några julgranskvistar uppförstorade runt 40 gånger skapar nu en spännande entré till A-husets nya utställningshall. Närmare ingången finns också en uppförstorad ”snäcka” med formen från en torkad avocado, båda skulpturerna gjutna i brons. I dag, 29 januari, invigdes detta verk av Malmökonstnären Carl Boutard, som fått uppdraget av Statens Konstråd.

Det är inte bara skulpturerna som sysselsatt honom och projektgruppen utan också den plats söder om hallen som gjorts i ordning av Arkitekterna Sydväst Arkitekter och Landskap samt ställs i ordning av Bengtssons Trädgårdsanläggningar AB. Den kommer till våren att bli en trevlig uteplats med fikamöbler.

Carl Boutard arbetar med former från naturen. ”Into the wild” kallar han konstverket och det beskriver också den känsla som en gång drev honom själv ut från KTH:s arkitektutbildning till naturen och verkligheten och konsten. Samtidigt framgick det tydligt av hans tal hur han samspelade med den nya platsens och hallens arkitektur i sina skulpturer och deras skala och placering. Bland annat lyckades han få bort ett sophus som skymde utsikten.

Vid invigningen berättade han om sitt arbete och fick uppskattning av bl a Bengt Keyser från Akademiska hus och Patrik Förberg, Statens konstråd, liksom från prefekten Lars-Henrik Ståhl samt arkitektstudenterna samlade till lunch i samma lokal.