Skip to main content

Negativt besked för Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed idag

– Published 18 September 2012

Yrkeshögskolan har i dag beslutat att Trafikflyghögskolan (TFHS) i Ljungbyhed, som hör till Lunds universitet, inte kommer att tilldelas yrkeshögskoleplatser för trafikflygarutbildningen inför verksamhetsåret 2013. Trafikflygarutbildningen i Ljungbyhed har funnits sedan 1984.

Verksamheten i Ljungbyhed fortsätter dock inom andra områden. För de studenter som redan är antagna till utbildningen kommer TFHS dock att genomföra trafikflygarutbildningen som ger kandidatexamen. Det mångåriga och nära samarbetet med Försvarsmakten kommer att utgöra en viktig grund i arbetet att ta fram nya utbildningar, liksom det etablerade samarbetet med Tromsö universitet och deras trafikflygarutbildning. Samarbetet med Norwegian Air Shuttle kommer förhoppningsvis också att utvecklas.

TFHS kommer också arbeta med att komplettera sin ansökan till Yrkeshögskolan inför den ansökningsomgång som kommer att utlysas våren 2013 för start första halvåret 2014.

– Vi känner oss förvissade om att TFHS kommer klara denna utmaning. Det finns många spännande beröringspunkter mellan utbildningarna på TFHS och de utbildningar LTH ger i Helsingborg inom väg och järnväg samt i Lund inom trafikområdet. Beröringspunkter finns också inom områden som logistik, risk, brand och management, säger Anders Axelsson, rektor på Lunds Tekniska Högskola, vilken är den fakultet som TFHS sorterar under.
Michael Johansson, teoriutbildningschef vid TFHS, är både besviken och förvånad:

– Vi har uppmärksammat att Yrkeshögskolemyndigheten valt bort det enda alternativet som har en uppenbar koppling till den praktiska verkligheten som väntar en trafikflygare efter utbildningen. Våra studenter är de enda som flyger i kommersiell verksamhet under utbildningstiden, säger han.

– TFHS är också den enda flygskola där man har möjligheten att komplettera den obligatoriska tvååriga yrkeshögskoleexamen med en universitetsutbildning och därmed få en kandidatexamen.

Kort om TFHS
Trafikflygarutbildningen i Ljungbyhed har funnits sedan 1984. Sedan 1998 är Lunds universitet huvudman. Utöver den grundläggande trafikflygarutbildningen erbjuds kurser i ATP-teori samt uppdragsutbildning. Betydande samarbetspartners är svenska Försvarsmakten och det norska universitetet i Tromsö men också kommersiella flygbolag som till exempel Norwegian Air Shuttle.

Kristina Lindgärde

Läs mer om beslutet på Yrkeshögskolans hemsida: http://yhmyndigheten.se/hem/pressmeddelanden/

Läs mer om Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed: http://www.tfhs.lu.se/