Skip to main content

LTH:s njutningsexpert gäst hos Skavlan

– Published 7 February 2013

På fredag är kemisten Ulf Ellervik gäst i TV-programmet Skavlan. Ulf är professor i bioorganisk kemi vid Lunds Tekniska Högskola och har bland annat skrivit den flerfaldigt prisbelönta boken ”Ond kemi – berättelser om människor, mord och molekyler”. Nu är han på gång att ge ut en ny bok, som kommer i augusti och handlar om njutning - ur ett kemiskt perspektiv.

– Boken handlar därför om allt som är härligt i livet - mat, konst, kärlek, sex, väldoft, skönhet... I de flesta fall berättar jag en historia som knyts till kemin. Det kan vara allt från grekisk mytologi till hur den franske kejsaren lät göra oerhört exklusiva bestick i det nya, och utomordentligt dyrbara, materialet aluminium. De flesta historier i boken har en twist och förhoppningsvis får läsaren aha-upplevelser, säger Ulf Ellervik.

Här är ett litet utdrag ur hans kommande bok:

1798 öppnades det Pneumatiska Institutet i Bristol, med uppgift att undersöka hur olika gaser skulle kunna användas inom medicinen och kemisten Humphry Davy blev chef för den laborativa avdelningen. På sant vetenskapligt manér gjorde han många experiment med sig själv som försökskanin - något som så när höll på att kosta honom livet.

Vätgas var lätt att andas men gav kvävningskänslor och samma sak gällde för kväve. Koldioxid gick inte att andas in eftersom struplocket omedvetet stängdes och efter ett nära fatalt försök att andas den ytterst giftiga gasen kolmonoxid skulle man kunna tro att Davy gav upp. Det fanns dock ytterligare en gas kvar att prova - kväveoxid, NO. Gasen är färglös men reagerar momentant med luftens syre och bildar kvävedioxid, NO2, som är en brunfärgad gas med stickande lukt. Med ett gemensamt namn kallas NO och NO2 för nitrösa gaser. Davy var fullt medveten om problemet med att NO kan omvandlas till NO2 och han andades därför noggrant in lustgas några gånger för att tömma lungorna på syre innan han andades in omkring 2 liter kväveoxid. Resultatet blev förfärligt: det gav en brännande känsla i halsen och gav upphov till så smärtsamma spasmer i struplocket att jag var tvungen att avbryta försöket. När jag öppnade läpparna för att andas vanlig luft bildades omedelbart i min mun aëriform salpetersyrlighet, som brände mina tunga och gom, skadade tänderna och gav en inflammation i slemhinnorna som varade i några timmar.

Efter dessa försök gav Davy faktiskt upp, åkte iväg på en längre semester till Cornwall för att andas frisk luft och han beslutade sig för att: aldrig mer försöka mig på ett så överilat experiment.

Med denna kunskap kring nitrösa gaser slog det ner som en bomb i forskarvärlden när det, nästan 200 år efter Davys experiment, visade sig att just kväveoxid, NO, var en viktig signalsubstans i kroppen som bland mycket annat reglerade erektioner.

 

Läs mer om TV-programmet Skavlan här

Läs forskarporträtt med Ulf