Skip to main content

Läkemedelsexpert, nanofysikprofessor och företagsbyggare nya hedersdoktorer vid LTH

– Published 18 December 2012

Björn Savén

Bioteknikexperten Abdu Alayash, nanofysikprofessorn Frances M Ross och ekonomen Björn Savén är utsedda till nya hedersdoktorer vid Lunds Tekniska Högskola.

– Det här är personer som har bidragit inom områden som också är utmaningar för samhället; läkemedel för framtidens sjukdomar, nya material för konkurrenskraftig informationsteknik samt nya lösningar för framtida, grönt företagande, säger Anders Axelsson, rektor på LTH.

Abdu Alayash är ansvarig för utvärdering och kontroll av biologiska och biomedicinska läkemedel vid det amerikanska läkemedelsverket Food and Drug Administration (FDA). Han har även en mycket omfattande egen forskning och tillhör de absolut ledande forskarna inom området biologiska läkemedel, speciellt för behandling av hematologiska sjukdomstillstånd. Dr Alayash har också arbetat med att utveckla blodersättningsmedel i flera olika samarbetsprojekt.

Vid LTH har Dr Alayash haft en mycket stor betydelse för utvecklingen inom biokemin och proteinteknologin, bland annat genom hans föreläsningar inom bioteknikprogrammet och handledning av teknologer och doktorander.

– Inga läkemedel har haft så stor betydelse för vår förmåga att behandla sjukdomar effektiv som de biologiska läkemedlen samtidigt som de sätter vår tillit på svåra utmaningar. För läkemedelsindustrin är detta en stor utmaning för framtiden, säger Leif Bülow, förslagsställare och professor i tillämpad Biokemi.

Frances M Ross är chef för Nanoscale Materials Analysis Department vid IBM T.J. Watson Research Center i New York.  Hon forskar inom strukturer och dynamiken vid ytor och gränsytor i halvledare och andra material. Hennes viktigaste forskningsverktyg är elektronmikroskopi. Hon har som pionjär byggd upp ett system där hon i realtid och på atomnivå kan studera hur strukturer förändras och växer, vilket är av stor vikt för förståelsen av växt av nanostrukturer.

Under sju månader var Ross gästprofessor på nCHREM, National Center for High Resolution Electron Microscopy, vid Lunds universitet. Flera av LTH:s unga forskare har fått tillfälle att bedriva längre forskningsvistelser som gäster i hennes forskningsgrupp vid IBM.

– Att förstärka kompetensen inom detta område är viktigt för att möta kunskapsbehovet som följer av ESS och Max IV, säger Reine Wallenberg, professor i fasta tillståndets kemi och en av Frances M Ross förslagsställare. 

Björn Savén är ekonom och arbetar med företagsbyggande och strukturförändringar. Han har visat en stor förmåga att utveckla teknisk kompetens till framgångsrika företag Han har investerat i ett 80-tal bolag och genom att han varit involverad i Alfa Laval och Perstorp byggt ett engagemang i LTH. Han har tidigare suttit i styrelsen för bland annat Orkla, Nordea, Vattenfall och Konecranes. Björn är även vice preses i IVA.

De senaste fem åren har han ekonomiskt stött bildandet av ett kompetenscentrum för elektrisk energiomvandling, Cemec, Centre of ElectroMagnetic Energy Conversion. Där arbetar man med att få fram mindre, effektivare och billigare motorer och transformatorer som gör energiöverföringen och energiomvandling grönare än idag. I sitt engagemang har han aktivt deltagit som föreläsare och inspiratör vid olika arrangemang. Idag hjälper han till att planera centrumets framtida organisation och finansiering.