Skip to main content

Husägare mer nöjda idag

– Published 10 May 2012

Miklos Molnar

Ägare till nyproducerade hus är mer nöjda med sitt boende idag jämfört med för tio år sedan. Idag anser 80 procent sig ”mycket nöjda” att jämföra med 60 procent år 2002. Det visar en undersökning från Lunds Tekniska Högskola.

– Jag blev lite förvånad över resultatet, med tanke byggbranschens ganska så dåliga rykte. Debatten om enstegstätning verkar inte ha lämnat något större avtryck, säger Miklos Molnar, universitetslektor i konstruktionsteknik vid LTH.

Enligt honom är en trolig förklaring att husköpare idag har större inflytande på planlösning, materialval och utformning än tidigare.  En annan är att den ökade informationsmängd som internet innebär gör konsumenterna mer pålästa.

I undersökningen tillfrågades även arkitekter och byggentreprenörer om de för egendel skulle föredra ett hus i trä eller tegel. Hälften av byggentreprenörerna och 30 procent av arkitekterna skulle föredra ett trähus. Resten föredrog ett hus i tegel eller betong.  I verkligheten är 75 procent av alla nyproducerade hus trähus.

– Ett resultat som också var lite intressant är att arkitekter inte anser sig styras av trender. I frågan om vilka faktorer som styr valet av byggnadsmaterial kom det på tionde och sista plats. Det kanske är för att det låter osjälvständigt med att styras av trender. Men de flesta av oss kan ju se från vilken epok ett hus är.

Undersökningen är initierad av Sveriges murnings- och putsentreprenörsförening, frågorna är utformade av Miklos Molnar, forskare i konstruktionsteknik och undersökningen genomfördes av GFK. 225 husägare, 120 arkitekter och 200 byggentreprenörer ingick i undersökningen.

Länk till rapporten: http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=2372677&fileOId=2372681