Skip to main content

Flickor på teknis för ökat ingenjörsintresse

– Published 8 April 2013

Den här veckan samlas 120 gymnasietjejer från södra Sverige på Lunds Tekniska Högskola för att under tre dagar genomföra ”Flickor på teknis”. Dagarna är fyllda med intressanta föreläsningar och spännande laborationer, medan kvällen bjuder till festligheter – allt för att tjejerna ska få en grundlig inblick i hur det är att studera på teknisk högskola.

På merparten av tekniska utbildningar dominerar män i antal. Det är därför Lunds Tekniska Högskola årligen genomför evenemanget Flickor på Teknis. Syftet är att inspirera fler kvinnor till att söka tekniska utbildningar och bli ingenjörer. Årets upplaga är den 28:e i ordningen.

– Projektet är viktigt eftersom det ger en bra möjlighet att både förstå varför teknik är ett samhällsviktigt område och hur kul och lärorikt det är att läsa till ingenjör här på LTH, säger Chrissi Jarl som är en av årets projektledare.

Gymnasietjejerna tas om hand av kvinnliga faddrar som alla är studenter på LTH. Även professorer, utbildningsansvariga och företagsrepresentanter deltar. Detta är ett gyllene tillfälle att få veta vad ingenjörsyrket innebär.

Här ser du en liten film där projektgruppen med Andrea Pettersson, Catherine Nilsson, Caroline Vitasp, Chrissi Jarl och Elisabeth Hansson i spetsen berättar mer om samlingen: