Skip to main content

Ekologiska hudvårdsprodukter - från LTH!

– Published 13 May 2012

För att förbättra konsistensen och undvika oljelager innehåller de flesta ansiktskrämer syntetiska tillsatser som inte är biologiskt nedbrytbara och som ofta skapar hudirritationer. Alternativet, med naturliga tillsatser, är i regel mycket dyrare. Men nu har lundaforskare upptäckt att stärkelsepartiklar från quinoa kan ersätta de kemiska tillsatsämnena.

– Resultatet är ett helt naturligt alternativ som både är stabilare och mer kostnadseffektivt än tidigare varianter, säger Malin Sjöö, vd för Speximo och forskare vid Lunds tekniska högskola.

Speximo – som kom på andra plats i förra veckans regionfinal av Venture Cup – drivs av livsmedelsteknikerna Marilyn Rayner, Malin Sjöö, Petr Dejmek och Anna Timgren vid Lunds tekniska högskola. Bolaget har redan inlett samarbeten med kosmetikatillverkare och en global varuleverantör för kosmetikaindustrin. Även om produkten inte är färdigutvecklad har flera lovande tester gjorts.

– Jag ser stor potential i detta, särskilt eftersom marknadsaktörerna i ett så tidigt skede har valt att lägga resurser på teknologin, säger Christine Widstrand, Senior Advisor på LUIS AB och styrelseledamot i Speximo.

LUIS AB, Lunds universitets holdingbolag, äger idag 20 procent av bolaget. Resten av bolaget ägs till lika del av de tre forskarna bakom upptäckten.