Skip to main content

CASE-projekt lockade till japanskt besök

– Published 11 February 2013

Takao Yanagihara, Taku Fujiyama och Tomoyuki Inagaki.

Den 7 februari fick Lunds tekniska högskola (LTH) besök av en japansk forskningsdelegation med inriktning mot trafiksäkerhet för äldre. Ett särskilt intresse riktades mot CASE-projektet ”Kom så går vi” där fokus varit att öka säkerheten för äldre och personer med synnedsättningar genom åtgärder i gångmiljön. Professor Agneta Ståhl, biträdande föreståndare för CASE, och arkitekten Mai Almén fick presentera sin forskning.

- Jag blev lockad av projektet ”Kom så går vi” som jag läste om på nätet och vill lära mig mer om hur man genom olika satsningar på trafiksäkerhet kan uppmuntra äldre till att gå ut, berättar docent Takao Yanagihara vid Kinki University, Osaka, ansvarig för forskningsdelegationen från IATSS (International Association of Traffic and Safety Sciences).

Docent Yanagihara är även involverad i japansk forskning kring hur personer med nedsatt syn ska kunna ta sig fram i gångmiljön på ett säkert sätt. Delegationens mål är att samla in nya idéer och kunskap för att kunna driva forskningen kring trafiksäkerhet vidare. Eftersom det japanska teamet har ett särskilt fokus på äldre blev Lund intressant.

- Här finns ett unikt samarbete genom blandningen av teknik och gerontologi, säger Taku Fujiyama, lektor vid University College London, England.

Han har tidigare varit gästforskare på institutionen för Teknik och samhälle vid LTH. Gruppens tredje deltagare var docent Tomoyuki Inagaki vid Seikei University, Tokyo.

- Mitt intresse är trafikforskning som syftar till att skapa en säker infrastruktur för barn och äldre. Jag är också intresserad av goda idéer kring hur man utvecklar utbildning för barn och äldre när det gäller trafiksäkerhet. Både för fotgängare och förare, säger Tomoyuki Inagaki.

Delegationen har hunnit med ett flertal inspirationsresor till Europa. Det började med Tyskland i november 2012 och sedan har även universitet i Frankrike, Nederländerna och Storbritannien fått besök. Resan till Lund utgör den sista delen av idé- och kunskapsinhämtningen.

- Det var ett mycket intressant möte med den japanska delegationen. Vi har en stor samsyn i vår forskning vad det gäller de här frågorna, men man är imponerad över två saker: att vi i Sverige även kan registrera skador i trafikmiljön via sjukhusen och de stora satsningarna som görs både i forskning och implementering för att öka säkerheten och tillgängligheten i trafikmiljön för äldre och personer med synnedsättningar, säger Agneta Ståhl.


Text och foto: Erik Skogh