Järnvägsingenjörsutbildningen på LTH är en unik utbildning i norra Europa inom den expansiva infrastrukturbranschen. Vi erbjuder dig här en mycket intressant utbildning inom området samhällsbyggnad, där du har möjlighet att bidra till tågtrafikens utveckling, planering, byggande, miljö och operativa ledning.
Järnvägsingenjörsutbildningen är en är en arbetslivsförankrad utbildning i form av studiebesök, praktikkurs och projektkurser, varvat med teoretiska kurser för att få fram en praktiskt tillämpad och direkt användbar högskoleingenjör.
Behov och krav på transporter ökar ständigt och en väl fungerande infrastruktur är en viktig byggsten i vår samhällsutveckling. Det förväntas därför en kraftig utbyggnad av framför allt alla järnvägssystem framöver. Inom järnvägssektorn pågår även ett viktigt arbete mot ett enhetligt järnvägssystem i Europa. Arbetet är omfattande men det råder i dag brist på järnvägsingenjörer som inte bara är duktiga tekniker utan även förstår samspelet mellan olika trafikslag.
Om du vill vara med att påverka utformningen av framtidens alla transportsystem och är intresserad av teknik är Byggteknik - järnvägsteknik den självklara utbildningen för dig. Utbildningen till järnvägsingenjör bedrivs i samarbete med Trafikverksskolan i Ängelholm dit också flera av kurserna är förlagda. För att knyta utbildningen till järnvägsbranschen är arbetslivsförankrad utbildning inlagd med möjlighet att komma ut på ingenjörs- och entreprenadföretag, myndigheter och förvaltningar.
LTH erbjuder en intressant utbildning som ger dig möjlighet att bidra till tågtrafikens utveckling, planering, byggande, förvaltning och operativa ledning.
Framtiden
Studenter med en högskoleingenjörsexamen inom området kan förväntas gå ut till en mycket god och balanserad arbetsmarknad. Tiden har skapat ett behov av en ny akademiskt skolad yrkeskategori inom järnvägsområdet - järnvägsingenjörer. Människor med stor teknisk bredd och med intresse av att se helheten, och som kan få nätverk av människor och organisationer att samverka.
Järnvägssektorn behöver ingenjörer som inte bara är duktiga tekniker utan även förstår samspelet mellan olika trafikslag. Det är av stor vikt att ha ett flexibelt tänkande, att förstå olika kulturer och att kunna väva samman människa, teknik och miljö. Yrket kommer att ha en bred rekryteringsbas för framtida ledare inom transportsektorn.
Utbildningens upplägg
Under första året får du läsa flera kurser som berör hela samhällsbyggnadsprocessen. Dessutom ingår traditionella ämnen som matematik, fysik, miljöteknik mm.
Andra året är till största delen förlagt till Trafikverksskolan i Ängelholm och innehåller en blandning av teori och praktik inom det järnvägstekniska området. Fördjupning sker inom områdena banteknik, elteknik, signal- och teleteknik.
Tredje året fokuserar på projektering och nybyggnation av järnvägsanläggningar. Fördjupningskurser läses för närvarande i Lund och på Campus Helsingborg. (Kostnader för resor mellan Ängelholm, Helsingborg och Lund står studenten själv för.)
Utbildningen avslutas med ett examensarbete som normalt genomförs i samarbete med något företag inom järnvägssektorn.
Utbildningen ger dels grundläggande kunskaper inom matematik, grundläggande statistik, mekanik, fysik och geomatik, dels bred kunskap av hela det järnvägstekniska området innefattande ban-, elektro-, signal- och telekommunikationsteknik.
Utbildningen förbereder särskilt för verksamheter inom järnvägsteknik, underhållsteknik och järnvägsförvaltning.
Arbetslivsförankrad utbildning
Afu (arbetslivsförankrad utbildning) är ett praktiskt tillämpat delmoment i utvalda kurser under åk 1 och 2. Målet med afu är att uppnå en effektivare inlärning genom kopplingen teori/praktik samt att få en inblick i arbetslivet (organisation, miljö m m).
Årskurs 1: Afu:n består av studiebesök samt deltagande i branschanknuten säkerhetsutbildning. Under termin 2 består afu:n av praktik eller studiebesök inom ett för inriktningen lämpligt produktionsområde.
Årskurs 2: För järnvägsteknik och väg-/trafikteknik: Afu:n består av en veckas praktik, studiebesök eller projektföreläsningar inom ett branschanknutet företag, myndighet eller förvaltning.
Fortsatt utbildning
Efter avklarad högskoleingenjörsutbildning har du möjlighet till fortsatta studier till civilingenjör i väg- och vattenbyggnad vid LTH i Lund.
Behörighet
Grundläggande behörighet
samt
Områdesbehörighet A8:
- Matematik 3c (eller Matematik D)
- Fysik 2 (eller Fysik B)
- Kemi 1 (eller Kemi A)
Antagningsstatistik
Examensbenämning
Högskoleingenjör i Byggteknik
Vill du veta mer om studier och studentliv vid LTH?
Årskurs / 1 /
Matematik
Transport och samhälle
Fysik
Miljövetenskap
Geodetisk mätningsteknik
Kommunikation och datorverktyg
Väg- och järnvägsteknik
Årskurs / 2 /
Matematisk statistik
Materialmekanik
Trafikstyrning och telekommunikation
Elteknik
Geologi och geoteknik
Samhällsekonomi
Trafikteknisk teori
Banteknik för ingenjörer
Årskurs / 3 /
Planerings- och projekteringsmetodik av järnvägsanläggningar
Byggprocessen med entreprenadrätt
Samverkan fordon/bana – spårfordonsteknik
Järnväg i ett internationellt perspektiv
Valfri kurs / praktik
Examensarbete