23 april 2019

Välkommen att ta del av Lise Meitner-professorernas ”blixtföre­läsningar” – med nedslag i deras spännande forskning. Därefter hör vi en paneldiskussion om den LTH-kultur vi vill skapa för våra forskare. Dagen avslutas med mingel och förfriskningar. När: Tisdagen den 23 april kl. 13:00-16:00 Var: IKDC, Stora hörsalen, Sölvegatan 26, Lund

18 april 2019

Lise Meitner-professuren vid LTH är ett initiativ som går tillbaka till 1999 och ett exempel på det arbete som bedrivs för att LTH ska attrahera de bästa talangerna och vara en plats för jämställdhet och mångfald.

16 april 2019

Köttbullar med rödbetsblastspulver eller falukorv med torkade havtornsblad? Sådana här charkprodukter, ”laddade” med olika typer av antioxidant-rika rester från grönsaksodlingar, kan komma att hamna i mataffärernas kyldiskar. Labbtester visar att vissa antioxidanter helt eliminerade den skadliga oxidationen som forskare tror ligger bakom cancer- och hälsoriskerna med processat kött. Men alla var inte bra - vissa tvärtom förvärrade oxidationen.

11 april 2019

Idag tog skånska åttondeklassare plats på LTH för årets regionfinal i tävlingen Teknikåttan. Det blev en jämn final där Tunaskolan från Lund till slut stod som vinnare.

9 april 2019

En ny avhandling visar att bilköerna kan kortas med mellan fem och tio procent genom ett nytt sätt att styra trafikljusen. Till gagn för energiförbrukningen, vårt hotade klimat och alla frustrerade bilister.

29 mars 2019

LTH och Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp söker tillsammans lösningar på framtidens livsmedelssystem. Samarbetet omfattar flera institutioner och tittar bland annat på hur ny teknik kan användas i livsmedelsproduktion.

28 mars 2019

Anders Rantzer, professor i reglerteknik, får drygt 25 miljoner kronor i åtråvärda anslag från Europeiska forskningsrådet, ERC. Projektet ska utforma den nödvändiga reglertekniken bakom fossilfria städer.

25 mars 2019

Uppvispat spad från bönor och kikärtor, aquafaba, kan ersätta äggvita för att få att ge rätt konsistens åt majonnäs, kakor och efterrätter. Det har därför blivit ett populärt alternativ bland veganer, men i mataffärerna är det svårt att hitta aquafaba som ingrediens. Det vill några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik ändra på.

25 mars 2019

Stephanie Reimann, professor i matematisk fysik, tilldelas 18 miljoner kronor av Wallenbergstiftelserna genom ett femårigt anslag för fri forskning.

22 mars 2019

En rekordstor donation på 350 miljoner kronor från IKEA Foundation har tryggat framtiden för Industridesignskolan. Det är inte första gången som skolan får ta emot en jättedonation från IKEA. Det hela började med ett möte med mycket kaffe och snus mellan Ingvar Kamprad och Thomas Johannesson, tidigare rektor vid LTH…