Nyheter

1 augusti 2019

LTH-ALUMNEN | Hästar och teknik. Det är en perfekt kombination för Aminda Ingulfson som är forskningsassistent vid SLU, elitryttare i fälttävlan och civilingenjör i teknisk matematik vid LTH.

24 juli 2019

Forskare från LTH har för första gången lyckats undersöka hur många bakterier i vårt dricksvatten som kommer från vattenledningarna. Studien är en viktig del i att förstå bakteriefloran i dricksvatten och publiceras i en partnerjournal till Nature.

17 juli 2019

Förväntningarna på den första rymdduschen var kosmiskt höga, men det fanns en gräns för hur mycket ”skit” prototypen kunde ta. Med hundratals miljoner investerade i en ny version arbetar Orbital Systems mot målet att allt hushållsvatten ska kopplas till samma system.

15 juli 2019

Flera biodrivmedel, inte minst biometanol och biodiesel gjort av tallolja, är mycket kostnadseffektiva sätt att minska klimatpåverkan. Detta enligt ett nytt exjobb som ur ett livscykelperspektiv jämfört kostnader för elbilar och ett antal vanliga biodrivmedel, efter att skatter och subventioner skalats bort. Men i stadstrafik kan elbilar vara ett väl så bra alternativ.

12 juli 2019

Nu i sommar pågår det som ibland brukar benämnas som världens största tävling för ingenjörsstudenter: Formula Student, en tävling som går ut på att bygga en så bra, energisnål och säker bil som möjligt och ställer prov på alla möjliga ingenjörsområden. Det gick mycket bra för de 33 LTH-studenter som tävlade i sommarens första tävling i Nederländerna: de hamnade de tvåa i sin kategori och trea av totalt 49 deltagande lag. Deras bil mottog också det prestigefyllda designpriset för bästa konstruktion.

11 juli 2019

TILL NYTTA FÖR KLIMATET. Vad behöver dagens arkitekter se till att lyckas med? Hållbara livsmiljöer, säger LTH-kollegorna Catharina Sternudd och Per-Johan Dahl. För arkitekter handlar hållbarhet om en ansvarsfull och konstnärligt intressant gestaltning av miljöer – där kvalitet och omsorg är självklara delar.

2 juli 2019

En naturolycka kommer sällan ensam, säger LTH:s nya professor i brand och miljö i nya numret av LTH-nytt, där hon berättar om lärdomar efter fjolårets stora bränder. Från och med i sommar kommer Margaret Mc Namee bland annat att leda ett internationellt projekt med målet att ta fram metoder för att förutsäga samtidiga naturolyckor och ge stöd till beslutsfattare kring nödvändig förmåga.

27 juni 2019

Återvinning är bra – men inte det bästa för miljön. Helst skulle avfallet inte ens ha uppkommit. Producenter måste börja tänka på produkters miljöpåverkan redan vid ritbordet, resonerar Eva Leire och Charlotte Retzner som båda undervisar LTH-studenter i avfallshantering och resurshushållning.

27 juni 2019

5G handlar inte bara om snabbare surf. En minst lika stor ”game changer” är att 5G gör mer kommunikation trådlös än idag. Forskaren Emma Fitzgerald listar prylarna som kan kopplas upp - och de tekniska utmaningar som först måste lösas för att förändringen verkligen ska hända.

25 juni 2019

Redan då LTH byggdes på 1960­-talet konstaterades att det saknades några viktiga pusselbitar – bland annat ett bibliotek och ett kårhus.