Utbildningen
Elektroteknik handlar om att utveckla framtidens teknik och samhälle i allt från medicinsk utrustning till självkörande fordon, robotar, 5G-nät och förnyelsebara energikällor. Efter utbildningen finns det en god arbetsmarknad där du har möjlighet att skapa hållbara lösningar för dagens och morgondagens samhälle.
Elektroteknik är den del av fysikämnet som i någon form handlar om elektricitet och magnetism – allt från de minsta elektroniska komponenterna i datorer och mobiltelefoner till generering och användning av elkraft. Du får en stark teoretisk grund av matematik och fysik och samtidigt en god träning i att konstruera, mäta och programmera.
Programmet präglas av LTH:s forskning inom bl. a. telekommunikation, elektronikkonstruktion, medicinsk teknik och energiteknik.
Utbildningen i Elektrotekniks främsta mål är att ge en hög kompetens i analys och syntes av elektrotekniska system. Viktiga moment i utbildningen utgörs därför av kurser som ger ingående kännedom om såväl komponenter som system.
Utbildningen kan göra dig både till expert med mer specialiserad kunskap, eller generalist genom att göra ett bredare val av kurser. Kombinerade dator- och elektronikkunskaper ger större kompetens vad gäller att koppla ihop datorn med omgivningen, exempelvis med drivrutiner och elektronikmoduler.
Det är stor valfrihet inom utbildningen. Hela tio olika specialiseringar, som är starkt knutna till forskargrupper som bedriver världsledande forskning inom t ex reglerteknik, nanoelektronik, medicinsk teknik och kommunikation.
Upplägg och innehåll
Utbildningen är indelad i ett grundblock och i ett fördjupande block. Grundblocket läses under utbildningens tre första år och innefattar enbart obligatoriska kurser. Det fördjupande blocket läses från och med utbildningens fjärde år och innefattar en specialisering, valfria kurser samt ett examensarbete.
Du som har - eller får efter de inledande kurserna - ett stort intresse för datorer och programvaruteknik kan läsa i stort sett samma kurser som programmet Datorteknik. Då får du en en större möjligheter till förståelse för maskinvaran genom till exempel mätteknik, styrning, grafikhårdvaran eller dylikt.
Framtiden
Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta med utveckling inom energiförsörjning, energikällor, fordon- och transportsystem, datakommunikation, robotar, mobiltelefoni och all den teknik som hanterar vårt digitala samhälle. Det är stor brist på civilingenjörer i elektroteknik så arbetsmarknaden är god.
Vissa civilingenjörer inom elektroteknik blir tekniska specialister, andra gör chefskarriär och några stannar kvar inom universitetet för att forska. Det finns behov av både de som vill jobba tekniknära och de som är vill arbeta med tekniken i ett vidare perspektiv.
Anmäl dig till utbildningen
Behörighet
Grundläggande behörighet
samt
Områdesbehörighet A9:
- Matematik 4 (eller Matematik E)
- Fysik 2 (eller Fysik B)
- Kemi 1 (eller Kemi A)
Antagningsstatistik HT2020
Examensbenämning
Civilingenjör i Elektroteknik
Årskurs / 1 /
Elektronik
Matematik
Programmering
Fysik
Årskurs / 2 /
Analog elektronik
Digitalteknik
Datorteknik
Komponentfysik
Fysik
Matematik
Ekonomi
Programmering
Årskurs / 3 /
Elektromagnetisk fältteori
Mätteknik
Elenergiteknik
Reglerteknik
Digital signalbehandling
Kommunikation och nätverk
Elektronikprojekt
Hållbar utveckling
Matematik
Årskurs / 4 & 5 /
Specialiseringar inom: Bilder och grafik Integrerade system Energi och miljö Fotonik och högfrekvens- elektronik Kommunikationssystem Medicinsk teknik Produktion, logistik och affärer Programvara Reglerteknik och automation Signaler och sensorer
Valfria kurser
Examensarbete
Kontakt



