Utbildningen
Ekosystemteknik är en utbildning för dig som vill arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån tekniskt kunnande och med förståelse för naturens förutsättningar och samhällets ramar. Utbildningen präglas av problemlösning och systemperspektiv.
Som utbildad ekosystemtekniker kan du arbeta inom miljöteknik eller med miljöfrågor i ett bredare perspektiv. Arbetet för en hållbar utveckling kommer under överskådlig tid att stå högst upp på den allmänna agendan. Därför behövs ingenjörer som har kompetens att hantera samhällets utnyttjande av naturresurser och dess påverkan på miljön utifrån gedigna kunskaper i ekologi och naturens förutsättningar.
Strävan efter att finna lösningar på mänsklighetens stora problem är central. Det kan handla om att utveckla mer miljöanpassade tekniker, men även om att försöka få nödvändiga förändringar att ske. Förståelse för ramar och möjligheter i samhället, såväl lokalt som regionalt och internationellt, är därför viktiga.
Inom ekosystemteknik utbildas civilingenjörer som verkar som specialister inom olika teknikområden och som besitter en särskild kompetens inom ekologi, geovetenskaper och miljörelaterad kemi, samt arbetar specifikt med miljöfrågor utifrån civilingenjörens tekniska kunnande och med förståelse för teknikens villkor.
Ekosystemteknik präglas av kombinationen problemlösning och miljöhänsyn i ett globalt perspektiv. Utbildningen har en naturvetenskaplig grund i ämnen som kemi, fysik, biologi, matematik, hydrologi, ekologi och geologi. Dessa kunskaper fogas sedan ihop i tekniska kurser som till exempel strömningslära, masstransport, teknisk modellering och systemteknik.
Syftet med utbildningen är att utbilda civilingenjörer som:
- kan verka som specialister inom olika teknikområden med en extra kompetens i form av sitt kunnande inom ekologi, kemi och geovetenskaper
- kan arbeta specifikt med miljöfrågor och som har en fördel gentemot miljökunniga som inte är civilingenjörer i form av sitt tekniska kunnande och sin förståelse för teknikens villkor.
Upplägg och innehåll
Utbildningen består av en grundläggande del på tre år och en fördjupande del. De första tre åren kombineras ämnen som kemi, ekologi, geologi, mikrobiologi, hydrologi och miljösystem med både teknikämnen och basämnen i civilingenjörsutbildningen, såsom matematik, statistik och fysik. Under den avslutande, fördjupande delen väljer du specialisering inom programmet. Många studenter läser kurser eller gör sitt examensarbete utomlands. Examensarbetet är ett självständigt arbete som utförs av en till två studenter och kan exempelvis vara en studie på uppdrag av ett företag, en del av ett forskningsprojekt eller en undersökning i ett utvecklingsland.
Utbildningen förbereder dig för en internationell arbetsmarknad, då flera kurser ges på engelska.
Våra studenter är jämnt fördelade på kvinnor och män, och studentinflytandet på utbildningen är stort. Det finns en mångfald i kursupplägg och examinationsformer.
Efter tre års studier finns det möjlighet att söka till programmet civilingenjör i Riskhantering vid LTH. Liksom på övriga civilingenjörsprogram ges möjlighet att ta en teknologie kandidatexamen efter tre år.
Framtiden
Efter examen som civilingenjör i Ekosystemteknik/EnvironmentalEngineering har du många intressanta möjligheter. Du kan välja att jobba för privata eller offentliga arbetsgivare, hos små konsultföretag eller på stora industriföretag, i kommuner, på statliga myndigheter eller forskningsinstitut.
Forskarbanan står öppen och det finns stora möjligheter att arbeta internationellt. Förutom i Sverige finns det ekosystemtekniker i bl a Danmark, Norge, Tyskland och Australien.
Miljöteknik och hållbar utveckling kommer under en lång framtid att vara viktiga områden och som civilingenjör i Ekosystemteknik kommer du att kunna göra betydelsefulla insatser.
Anmäl dig till utbildningen
Behörighet
Grundläggande behörighet
samt
Områdesbehörighet A9:
- Matematik 4 (eller Matematik E)
- Fysik 2 (eller Fysik B)
- Kemi 1 (eller Kemi A)
Antagningsstatistik HT2020
Examensbenämning
Civilingenjör i Ekosystemteknik
Årskurs / 1 /
Matematik
Fysik
Ekologi
Hydrologi
Geovetenskap
Årskurs / 2 /
Matematik
Mekanik
Kemi
Molekylär cellbiologi
Fysik
Årskurs / 3 /
Matematik och statistik
Strömningslära, Masstransport
Miljömanagement och Ekonomi
Systemteknik
Alternativobligatoriska kurser
Årskurs / 4 & 5 /
Specialiseringar inom: Energisystem Miljösystem Processdesign Vattenresurshantering
Valfria kurser
Examensarbete
Kontakt



