Hoppa till huvudinnehåll

”Världspremiär för teknik som kan leda till helelektrisk vägtrafik”

Under Almedalsveckan blir det möjligt att bekanta sig med elvägsteknik som är utvecklad vid Lunds universitet. Tekniken ger hopp om en övergång till elfordon och en vägtrafik där fossila bränslen överges.

– Publicerad den 5 juli 2016

Mats Alaküla, professor i elektroteknik vid Lunds Tekniska Högskola som bland annat arbetar med elvägsutveckling, kommer under Almedalsveckan i Visby att presentera ett samarbete med Mariestads kommun där en elvägsteknik med potential att elektrifiera all vägtrafik visas upp.

- Lunds Tekniska Högskola bidrar och är en del i arbetet. Den nya elvägstekniken går ut på att fordon laddas både under färd och medan de är stillastående. Alla fordon med fler än tre hjul kan på sikt anslutas, säger Mats Alaküla.

Under seminariet besvarar paneldeltagarna, varav Mats Alaküla är en, frågan: Hur kan test- och demonstrationsmiljöer bidra till hållbar stadsutveckling och industriell förnyelse?

- Elvägar utvecklas just nu i ElectriVillage i Mariestad. Tekniken kommer att visas upp i Almedalen, och vi är först i världen med detta. Den nya elvägstekniken minskar behovet av batterier till elfordon, och det vi har lyckats med betyder skillnaden mellan omöjligt och möjligt när det gäller en ny infrastruktur för laddning och en övergång till helelektrisk vägrafik där fossila bränslen övergetts, säger Mats Alaküla.

Tiina Meri


FAKTA / Den nya elvägstekniken

Elvägar, eller laddvägar, innehåller teknik som kan överföra elektrisk energi till ett fordon som kör på vägen. Tekniken som har utvecklats vid Lunds universitet kan överföra tillräckligt med effekt för att driva även tunga lastbilar. Vägen är uppdelad i korta sektioner med laddskenor som bara är aktiverade när ett fordon passerar eller stannar till. Elsäkerheten är mycket hög. Med elvägar minskar behovet av batterier till elfordon radikalt, och i princip går det att köra hur långt som helst utan att stanna för att ladda batterier.

 

FAKTA / ElectriVillage

Lunds universitet  ingår i ett samarbete med bland annat Mariestads kommun där målet är att visa hur övergången till framtidens elfordon kan gå till – ElectriVillage.

ElectriVillage är en test- och demonstrationsplats för hållbara transportlösningar och energisystem. Tillsammans med LTH provar Mariestads kommun ny teknik för laddning. Parallellt testas nyutvecklade och helelektriska fordon som tillverkas i Sverige.

Siktet är inställt på att visa hur omställningen till elfordon kan bidra till industriell förnyelse, nya arbetstillfällen och en hållbar miljö.


SEMINARIUM i Visby

http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/39305

 

DEBATTARTIKEL / ”Enorm potential för industriell förnyelse”

”Kapaciteten i laddinfrastruktur måste öka kraftigt. En storskalig övergång till elfordon ställer krav på nytänkande när det gäller laddlösningar längs Sveriges Riks- och Europavägar. Den nya tekniken finns, men att samtidigt förändra hela system som hanteras av olika aktörer är svårt. För att åstadkomma detta måste många lokala/regionala/nationella initiativ komma till stånd.”

Läs debattartikeln av bland annat professor Mats Alaküla i Ny Teknik:

http://www.nyteknik.se/opinion/enorm-potential-for-industriell-fornyelse-6579459