Hoppa till huvudinnehåll

Terroristattentat i forskningens tjänst

– Publicerad den 20 september 2011

I dag sprängs ett pendeltåg i Brunsbergstunneln utanför Arvika. Syftet är att se hur vagnen och tunneln ser ut efter ett terroristattentat. Sprängningen följer på två tidigare experiment i tunneln, då forskarna tände eld på tåget. Genom projektet, som kallas för Metro, ska tunnlar och andra anläggningar under marken göras säkrare samtidigt som själva infrastrukturen skyddas.

– Försöket är viktigt både för utrymningen och för räddningsinsatsen. Vi vill undersöka vilken miljö de utrymmande respektive räddningstjänsten utsätts för, säger Daniel Nilsson, biträdande projektledare och biträdande universitetslektor vid Avdelningen för brandteknik och riskhantering på LTH.

Projektet Metro är treårigt och startade förra året. Budgeten är drygt 14 miljoner kronor och huvudfinansiär är Storstockholms Lokaltrafik, SL. Totalt ingår sju olika delar i projektet: designbränder, utrymning, integrerat brandskydd, brandgaskontroll, extraordinära påfrestningar, räddningsinsatser och projektledning. Ett av målen är att även äldre och personer med funktionsnedsättning ska kunna utrymma säkert.

Läs mer om eldningen och sprängningen i LUM och Ny Teknik:

http://www.lu.se/o.o.i.s?id=12344&news_item=6355

http://www.nyteknik.se/nyheter/bygg/anlaggningsbyggen/article3264636.ece

http://www.nyteknik.se/nyheter/bygg/anlaggningsbyggen/article3264643.ece