Hoppa till huvudinnehåll

Rektorskonferens med uppkopplat fokus

– Publicerad den 3 april 2014

I april arrangerades den europeiska rektorskonferensen ECED, European Convention of Engineering Deans, på LTH. I två dagar diskuterades allt från studentrekrytering till användningen av globala forskningsanläggningar. Det huvudsakliga temat var ”Ingenjörer för en uppkopplad värld”. Totalt besökte ett 80-tal rektorer och dekaner från ett tjugotal länder Lund och LTH.

En del av konferensen var en paneldebatt, under ledning av Alex Tarchini från företaget Mathworks. Industrirepresentanter diskuterade huruvida akademin höll sig tillräckligt uppdaterad när det gäller behoven från industrin. I panelen satt representanter från såväl teknikindustri och handelskammare som akademi.

– Det går inte att klumpa ihop akademin som helhet, på samma sätt som att småbolag inte har samma behov som stora företag. När det gäller specifika medarbetare är den personliga inställningen bland de som rekryteras viktig, säger Bengt Arne Molin platschef på Sony Mobile i Lund. Han betonade också vikten av att ingenjörer måste vara förändringsbenägna för att kunna följa med i en föränderlig värld.

På eftermiddagen under konferensens andra dag besöktes MAX IV, där de deltagarna imponerades av anläggningens storlek och diskuterade hur den skulle kunna utnyttjas av den internationella forskarvärlden.

– Vi har stor nytta av att ha god kontakt med våra europeiska kollegor. Framöver kommer vi ju att vara del av den allra senaste synkrotron- och spallationsforskningen, och kan då enklare vara en samarbetspartner med kollegorna, säger Anders Axelsson, rektor vid LTH.

Konferensen arrangerades av LTH i samarbete med de två organisationerna SEFI och CESAER.

Anders Frick

För bildspel - se nedan eller klicka på följande länk:
https://picasaweb.google.com/105540039830332436863/ECED2014

Alla nedanstående filmer finns i en samlingslista:
http://www.youtube.com/playlist?list=PLiiz8wGU3feuXQqgPhd5AcW8FpNKYMMDF