Hoppa till huvudinnehåll

Rektor arbetar för hållbart LTH-campus

LTH:s rektor Viktor Öwall har föreslagit att LTH ska bli ett hållbart campus – och en arbetsgrupp som ska staka ut vägen dit har bildats. Men något pekpinneprojekt med fokus på sopsortering är inte att vänta, framhåller Viktor Öwall.

– Publicerad den 28 april 2016

Den smutsiga damm som kallas sjön Sjön och som ligger mitt på LTH:s campus borde renas – och med kunskaper inom vatten-rening skulle ju LTH kunna göra jobbet.

Så gick tankarna hos LTH-rektorn när han i december tog del av projektpresentationer som hölls av studenter vid det internationella masterprogrammet Sustainable Urban Design, SUDes, och blev inspirerad att satsa på ett hållbart campus.

– Studenterna hade jobbat med LTH:s campus som en del i sin utbildning i hållbar stadsgestaltning och jag tyckte att det var roligt att se, så jag pratade om det här initiativet med Peter Siöström, som är föreståndare vid SUDes och universitetslektor vid Institutionen för arkitektur och byggd miljö.

Viktor wall, rektor LTH, Lunds Tekniska Hgskola samt professor Elektro- och informationsteknik, Circuit Design

Visionen för ett hållbart campus är ännu inte formulerad – ett första möte inom den nyskapade arbetsgruppen hölls i slutet av april. Men som Viktor Öwall ser det blir det inte bara ”gröna” lösningar och effektiva byggnader i fråga om energi och ekonomi.

– Hållbarhet handlar också om att skapa rum för möten mellan människor.

Enligt Viktor Öwall upplevs LTH:s campus som tomt och ödsligt under mörka vinterkvällar, men också under sommaren. Frågan för framtiden, menar LTH-rektorn, är hur hela campus kan utvecklas till en levande miljö och en integrerad stadsdel i Lund.

– Många känner att campus varken är tryggt eller gästvänligt. Det vill vi förändra. Vi vill visa vad som går att uppnå. Området kring sjön Sjön och Helsingkronas nybygge har ju blivit fantastiskt och på det spåret vill jag fortsätta. Jag är övertygad om att vi som verkar här behöver träffas mer, och det gäller inte bara LTH utan även universitetet i stort.

Detaljerna kring hur mötesplatser och byggnation ska utformas är inte klara, men några punkter funderar Viktor Öwall själv på att driva. Området mellan E- och V-huset och Ideon är tråkigt, en stor parkeringsplats. Så ska det inte behöva se ut, menar han.

– Vid amerikanska universitet är fakultetsklubben ofta ett ställe där man äter och träffas. Så en fråga är om och hur vi kan aktivera fakultetsklubben här på LTH.

Enligt Viktor Öwall kan LTH visa vägen för övriga samhället genom att ta del i debatten om den vida frågan om hållbarhet och praktiskt visa vad som är möjligt att genomföra.

–  Det ligger någonstans i tredje uppgiften eller samverkansuppdraget. På LTH har vi arkitektur, vi har byggsidan, vi har kunskap om vattenrening. Och vi har ju en fin park som borde utnyttjas av många – kanske ska vi ordna sommarkonserter på LTH? Det är en profilfråga för oss att göra området levande och mer hållbart.

Peter Siöström har ägnat sig åt forskning och undervisning kring hållbar stadsgestaltning och är sammankallande i den arbetsgrupp som ska ta fram en färdplan för ett hållbart campus. Han menar att en intressant fråga är hur staden utformas och struktureras för att uppnå det som kallas livability, alltså en rik och varierad miljö att leva och verka i.

Enligt Peter Siöström är en förutsättning för ett hållbart LTH-campus att utformningen av det publika rummet håller hög kvalitet.

– Stråk, platser och parkrum måste förbättras och utformas på ett skickligt sätt. Kvalitet måste gälla i allt från det strukturella greppet ner till gestaltningen av enskilda platser och till materialdetaljer. En möjlig väg för LTH:s del är att de egna verksamheterna exponeras mer och att nya bostäder byggs för att tillföra en annan typ av byggnader som ger liv och rörelse under hela året. Hur den omkringliggande staden kan integreras i större omfattning är också viktigt, säger han.

När campus kallas hållbart – får LTH:s anställda då fortsätta att flyga i tjänsten och köra bil till jobbet?

Rektor Viktor Öwall funderar en kort stund och säger sedan:

– Ja. Det är klart att vi alla ska tänka igenom de val vi gör, och vi kan nog bli mer medvetna till mans. Jag kan också göra mer medvetna val. Men det här är inget pekpinneprojekt. Det handlar inte bara om sopsortering, utan om campusutveckling i stort.

Tiina Meri

Arbetsgrupp för hållbart campus
I arbetsgruppen som ska ta fram en färdplan för ett hållbart campus ingår från LTH:s sida Louise Lövenstierne, universitetsadjunkt vid Institutionen för arkitektur och byggd miljö som i tre månader undersöker vad LTH bör ta sig för, Peter Siöström, universitetslektor vid Institutionen för arkitektur och byggd miljö, Andreas Svensson, infrastrukturansvarig, rektor samt studentrepresentanter.

I arbetsgruppen ingår även Tomas Ringdahl, regiondirektör för Akademiska Hus i region Syd, Åsa Bergenudd, sektionschef vid LU Byggnad och Cecilia Hansson, översiktsplanchef vid Lunds kommun.