Hoppa till huvudinnehåll

Lundalag vann ansedd tekniktävling

Det blev ett Lundalag som tog hem segern i Sverigefinalen av Teknikåttan – en nationell kunskapstävling i teknik och naturvetenskap för elever i åttonde klass.

– Publicerad den 21 maj 2015

Vinnarlaget bestod av Lovisa Halldén, Alexander Berndtsson och Hugo Eberhard från klass 8c på Tunaskolan i Lund. Förstapris i tävlingen är 12.000 kronor som kommer att gå till en resa med klassen.

– Det känns fantastiskt kul att det gick så bra, jag är mållös just nu, jag är bara väldigt glad, säger Hugo Eberhard till Sydsvenskan.

Syftet med tävlingen är att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland ungdomar. Frågorna i tävlingen är relaterade till situationer och fenomen i vår vardag. 

Uttagningstävlingarna görs ute på skolorna, då samtliga elever är med och tävlar. I år deltog 6 000 åttondeklasser i 300 klasser från hundra grundskolor i Skåne. De 16 bästa klasserna i Skåne gick vidare till åttondelsfinal och fick uppleva en heldag på Lunds Tekniska Högskola. Därefter gick de 4 bästa klasserna vidare till regionfinal som hölls på LTH, och idag avgjordes alltså finalen på KTH i Stockholm.

Temat för hela årets tävling är ”Smart! Coolt! Strålande!” i linje med FN:s ljusår.

Klicka här för att se om du själv klarar av uppgifterna som åttondeklassarna fick tampas med

Mer om Teknikåttan på lth.se

Mer om Skånefinalen i Teknikåttan

Webbsidan www.teknikattan.se