Hoppa till huvudinnehåll

I Sverige sker omställningen till solenergi inte av sig själv

Företag på solenergimarknaden måste göra mer för att för att fler kunder ska skrida till verket och låta installera solpaneler på sina tak – och företagen behöver en knuff framåt. De förtroendevalda måste ge tydliga och långsiktiga spelregler, säger LTH-forskaren Jessica Lagerstedt Wadin.

– Publicerad den 18 maj 2016

Jessica Lagerstedt Wadin tillhör ett forskarlag vid Sektionen för industriell ekonomi på LTH som genomfört en studie kring solexpansion i Kalifornien. Hon intervjuades nyligen i vetenskapsradions program Klotet i P1 kring frågan om en liknande modell som används i Kalifornien, där tak hyrs ut för solcellspaneler, skulle kunna fungera i Sverige.

Så här säger Jessica Lagerstedt Wadin om solenergins utveckling i Sverige:

– Det finns en optimism kring solenergi, det är som att som att omställningen kommer att gå av sig själv. Men företagen behöver fortfarande göra mycket mer för att fler ska sätta solpaneler på sina tak. Bland annat behöver företagen hjälpa kunderna att förstå vad ett solenergierbjudande innebär och se till att kunderna kan känna sig trygga genom hela resan.

Men även politiker måste göra mer, anser Jessica Lagerstedt Wadin:

– De behöver ge företagen tydliga och långsiktiga spelregler för att skapa en mer attraktiv och stabil marknad för fler aktörer. Först då kommer solenergimarkanden att ta fart.

Tiina Meri