lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Forskarens hiss och diss av LED-lampor

2017-11-22

Hillevi Hemphälä forskar om hur vi påverkas av olika slags belysningar och tipsar här vad man bör tänka på.

Vilka LED-lampor bör vi använda? Och hur farligt är egentligen flimmer? Belysningsforskaren Hillevi Hemphälä berättar vad man bör tänka på.

Hillevi Hemphälä är forskare i synergonomi vid Designvetenskaper vid LTH och ger här följande råd om LED-lampor till oss konsumenter:

Skynda långsamt. Byt inte ut alla lampor. Utvecklingen går så snabbt att det antagligen finns bättre produkter på marknaden inom ett år, och kanske ännu bättre om två.

Kolla flimret. Kontrollera gärna flimret med din mobiltelefon, men var medveten om att vanliga glödlampor också kan ge randmönster. Ser man skarpa tydliga ränder bör man inte köpa lampan.

Returrätt. Tänk på att en LED-lampa nu för tiden inte är en förbrukningsvara på samma sätt som en glödlampa en gång var. Bytesrätten är upp till butiken, men LED-lampan är en elektronisk pryl som du kan ha öppet köp på och rätt att lämna tillbaka om du inte är nöjd. Kolla med butiken!

Dimning. Se till att dimmern är avsedd för LED-belysning.

Färgtemperatur. Lägre färgtemperatur ger varmare ljus. 2700K räknas som varmvitt, men för LED får det gärna vara lägre för att få fram den varma röda färgen vi gillar.

En granskning av LED-lampor med Hillevi Hemphäläs kan ses i SVT-programmet Plus som sändes den 21 november kl 20.30. Plus hemsida: www.svt.se/plus 

Text: Jessika Sellergren