Hoppa till huvudinnehåll

Fem snabba frågor till Ulf Nilsson...

...forskare på LTH som nyligen sålt en läkemedelskandidat mot lungfibros med en option för 3,3 miljarder kronor. Försäljningen gjordes genom bolaget Galecto Biotech.

– Publicerad den 14 november 2014

 

Hur grundades Galecto Biotech?

– Galecto Biotech grundades 2011 av mig och mina kollegor professor Hakon Leffler från Lunds universitet, professor Tariq Sethi vid King's college i London och Dr. Hans Schambye från Köpenhamn med stöd från Forskarpatent i Syd AB. Första investeraren kom ombord 2011. Företaget bygger på många års forskning på proteinet galectin 3 vid bland annat Lunds universitet. Tanken var att utveckla ett cancerläkemedel men vi upptäckte att molekylen vi hittat hade positiva effekter på fibrotiska sjukdomar såsom lungfibros. Eftersom det inte fanns något läkemedel för denna sjukdom så bestämde vi oss för att gå vidare på det spåret istället och fick väldigt goda vetenskapliga resultat. Att det inte fanns något läkemedel ute på marknaden gjorde att det var lättare att få bra investerare också, vilket givetvis är väldigt viktigt.

Det stora läkemedelsföretaget Bristol-Myers Squibb har fått option om att köpa Galecto Biotech för 3,3 miljarder och får exklusiva rättigheter till er läkemedelskandidat. Vad innebär detta för er som företag och vad är nästa steg i utvecklingen? 

Främst innebär det att vi har finansiering tryggad för att genomföra våra studier i klinik och att detta i sin tur avsevärt ökar chansen för att molekylen faktiskt kan komma patienter till godo. Dessutom kan företaget nu intensifiera arbetet med uppföljningsmolekyler mot andra fibrossjukdomar.

– Nästa steg är att initiera nästa nivå i de kliniska studierna för att bevisa effekt på patienter. I allra bästa fall har vi ett läkemedel ute på marknaden om 3-4 år.

Vad betyder köpet för dig som grundare och styrelseledamot i Galecto Biotech?

– Det betyder framför allt att jag kommer att ha en stor möjlighet att få vara med att se en av mina upptäckter bli ett viktigt bra läkemedel som hjälper svårt sjuka människor. Givetvis är det också jättespännande att vi nu med full fart också kan jobba vidare med forskning kring andra läkemedelsprojekt.

Vad kan du ge för tips till andra mindre bioteknikföretag?

– Utöver att den vetenskapliga bakgrunden och idén måste vara gedigen och välgrundad, så måsta man bygga det bästa möjliga lag med alla expertkompetenser som krävs och med individer som strävar mot samma mål och som har roligt tillsammans. En bra idé är viktigt, men det är bara en liten pusselbit i det stora hela.

– En strategi som funkat väldigt bra för Galecto Biotech är att det varit ett virtuellt bolag med bara en halv anställd under en stor del av företagets tid och utan egen inre projektverksamhet. Alla projektaktiviteter har kunnat göras via kontraktforskningsföretag, som varit en del av laget kan man säga, vilket betytt att det varit korta startsträckor, minimala fasta kostnader och att vi snabbt fått in extra spetskompetens i projektet. Det finns många spetskompetenta kontraktforskningsföretag i Sverige och inte minst här i regionen, men vi har givetvis också samarbetat globalt. Riskkapitalet har från dag ett kunnat fokuseras helt på att driva projektet framåt.

Sist men inte minst, hur firar ni denna stora affär?

– Det har vi inte bestämt ännu, men kommer att bli ett bra firande tillsammans med hela laget.