Hoppa till huvudinnehåll

Fem snabba frågor till Jan Erik Solem…

...som tillsammans med bildanalysdoktoranden Yubin Kuang, programmeringsexperten Johan Gyllenspetz och databasgurun Peter Neubauer driver gatubildinsamlingstjänsten Mapillary som vi skrev om i förra numret av LTH-nytt.

Anders Frick – Publicerad den 17 oktober 2014

Hur har det gått sedan vi sist skrev om er?

– Vi växer snabbt. Nu har vi över fyra miljoner foton och mer än 125.000 km vägar, stigar, cykelvägar, och andra platser kartlagda.

Vad är det roligaste som ni har upplevt sedan sist?

– Det är roligt att se hur det växer, hur nya användare tar det till sig, folk som gör stora jobb och kartlägger alla vägar i sin hemstad helt av egen motivation. Det är kul att se hur bra det faktiskt kan bli med enkla resurser. Vi har användare i Italien som anordnar “mapping parties”, användare som kartlägger floder med kajak.

Finns det någon användare som gjort något extraordinärt?

– Nu senast en användare som vandrade tre veckor i Albanien med en Sonytelefon på bröstet. När han var klar och hade gått igenom och rensat upp lite, hade han 120.000 foton med upplösningen 20 Megapixel att ladda upp.

Oj! Hur gör ni för att bearbeta all denna data?

– Vi har ett antal olika beräkningskluster som tar emot, lagrar och processar alla bilder med bildanalys. Sedan använder vi en kombination av databaser, bland annat grafdatabasen neo4j, och en mängd smarta serverteknologier för att hantera all data.

Vilka är planerna framöver?

 

– Fortsätta att förbättra bildanalysen, hur vi kopplar ihop och navigerar mellan bilderna. Vi lanserar ny bildigenkännning och kommer göra 3D-rekonstruktioner framåt nästa år. Nya appar för iOS och Android kommer snart också.

Läs mer:

LTH-nytt om Mapillary

In English about Mapillary

Hela senaste LTH-nytt

Mapillary.com